Van Gaal kan bijna in doktersjas op de bank gaan zitten

Reacties

Een duik in de statistieken van de blessurecrisis bij Manchester United levert absurde conclusies op. De spelers van The Red Devils vallen om bij bosjes. Sinds medio juli raken er per maand gemiddeld ruim tien spelers geblesseerd. Slechts één veldspeler bleef sinds de komst van Louis van Gaal ongeschonden.

Van Gaal kan bijna in doktersjas op de bank gaan zitten

Van Gaal heeft een interlandperiode from hell achter de rug. Bij elke interland die de oefenmeester bekeek, zag hij haast een pupil uitvallen. Zelfs de clubsite van Manchester United kan er niet meer omheen. Het digitale thuis van de Engelse recordkampioen somt op dat liefst twaalf spelers onzeker of helemaal niet inzetbaar zijn in de topper van zaterdag tegen Arsenal.

Van dat aantal twijfelgevallen en zekere absenten valt een elftal samen te stellen waar menig trainer een moord voor zou doen (zie onder).

De beste ziekenboeg aller tijden?
De beste ziekenboeg aller tijden?

Sinds Van Gaal zijn werkzaamheden in Manchester begon lijkt er een vloek te rusten op zijn selectie. Het ging al mis op de allereerste training die de Nederlander leidde op Carrington, want toen liep Michael Carrick een zware enkelblessure op. Begin deze maand keerde de routinier terug, maar in dienst van het Engelse elftal ging het gelijk weer mis. Een lieskwetsuur maakt hem onzeker voor de kraker van dit weekend.

43 blessures
Carrick is zeker niet de enige speler van United die sinds het aantreden van Van Gaal meerdere keren geblesseerd raakte. Rafael, Ashley Young, Radamel Falcao, Phil Jones, Jonny Evans liepen allen twee blessures op. Chris Smalling, James Wilson en Luke Shaw raakten tot drie keer toe geblesseerd, blijkt uit de statistieken van Physioroom. Dat Van Gaal niet alleen debet is aan die enorme problematiek, blijkt uit het feit dat diverse spelers hun kwetsuren opliepen in dienst van hun nationale ploeg, zoals Oranje-international Daley Blind zondag tegen Letland.

Adnan Januzaj: de enige veldspeler van United die dit seizoen niet geblesseerd raakte.
Adnan Januzaj: de enige veldspeler van United die dit seizoen niet geblesseerd raakte.

Al 43 keer liep een speler sinds de aanstelling van Van Gaal een blessure op. Slechts twee volwaardige selectiespelers bleven tot nu toe gevrijwaard van blessureleed: Adnan Januzaj en reservedoelman Anders Lindegaard. De meeste blessures troffen middenvelders. Liefst achttien keer raakte een middenvelder van United geblesseerd. Zeventien keer werd een verdediger (inclusief doelmannen) getroffen door een kwetsuur. Acht keer was een aanvaller de sigaar.

Wat rest is de vraag welke spelers Van Gaal zaterdagavond om 18.30 uur het veld in kan sturen in Noord-Londen. Voorin zijn Robin van Persie en Wayne Rooney gewoon beschikbaar, maar op het middenveld en met name achterin is de spoeling extreem dun. Zo valt het niet eens uit te sluiten dat Marnick Vermijl, die afgelopen seizoen met NEC uit de Eredivisie degradeerde en in het laatste duel vóór de interlandpauze (1-0 tegen Crystal Palace) al op de bank zat, in actie moet komen. Dokter Van Gaal heeft geen ander medicijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.