Van Gaal: 'Het verval was te groot, mag ons nooit gebeuren'

Voor bondscoach Louis van Gaal was er na het 2-2 gelijkspel tegen Japan tijdens de oefeninterland in Genk weinig reden tot lachen. Hoewel het Nederlands elftal voor rust de betere ploeg was en twee keer scoorde, had Van Gaal het na afloop vooral over waarom Oranje die voorsprong weggaf.

'Bij mij overheerst natuurlijk de tweede helft, maar ook de laatste twee minuten van de eerste helft', stak Van Gaal van wal tegenover SBS6. 'Wij brachten Japan terug in de wedstrijd en dat was onnodig. Bij een 2-0 ruststand hadden we hetzelfde spel kunnen blijven spelen als in de eerste helft, maar nu werd Japan weer op het paard gezet en is het daarop gebleven.'

Met name de tegengoal vlak voor rust zorgde voor kritiek van Van Gaal. 'In de laatste twee minuten voor rust moet je elk risico vermijden. Maar eigenlijk was er niks aan de hand, want we stonden nog altijd 2-1 voor en we waren beter. Maar in de tweede helft waren we niet meer beter. Het verval was veel te groot en dat mag ons nooit overkomen', aldus de bondscoach.

Opvallend was hoe Japan na rust zijn wil oplegde aan het Nederlands elftal door de opbouw al vanaf het eerste moment te verstoren. Van Gaal: 'We konden er niet meer uitkomen via de opbouw van achteruit, waardoor doelman Jasper Cillessen zich genoodzaakt voelde de lange bal te spelen. En daar hebben we het team niet voor. En we waren niet goed in de duels, we verloren iedere tweede bal. We kwamen er eigenlijk niet meer uit.'

Welke twee spelers op het WK 2014 in Brazilië het centrale duo moeten vormen is nog altijd niet duidelijk, maar Van Gaal vond het te makkelijk om de schuld van de tegengoals in de schoenen van Stefan de Vrij en Ron Vlaar, die tegen Japan het hart van de achterhoede vormden, te schuiven. 'Volgens mij heeft het team slecht verdedigd. Dat het centrale duo dan ook fouten maakt is logisch. Als je als team spelers laat opkomen en je eenvoudig uit laat spelen, kunnen de centrale verdedigers er ook niet veel meer aan veranderen.'

Nummer 6
Tot slot ging Van Gaal nog in op de positiewisseling van Daley Blind. De Ajacied begon aan de wedstrijd als linksback, maar startte na rust als controleur op het middenveld. Die plek bekleedt hij de laatste weken ook steeds vaker bij Ajax. Van Gaal noemde hem in aanloop zelfs al een geboren nummer 6. Toch was de positiewisseling van Blind niet het oorspronkelijke plan.

'Stijn Schaars blesseerde zich bij de warming-up. Hij was de normale vervanger van Nigel de Jong, die na rust geblesseerd achterbleef in de kleedkamer. Ik had daarom geen andere keus, en ik wilde ook Jetro Willems weer een keer zien op de linksbackpositie. En ik wilde Blind zien op de nummer 6-positie, want hij moest tegen Japan een man in de gaten te houden. Maar met Keisuke Honda én Shinji Kagawa was dat toch wat te veel gevraagd.'