Nog veel werk aan de winkel Oranje na remise tegen Japan

Het Nederlands elftal heeft zaterdagmiddag in een oefeninterland tegen Japan met 2-2 gelijk gespeeld. Het vriendschappelijke duel in Genk toonde aan dat er nog voldoende werk aan de winkel is wil Oranje volgend jaar hogen ogen gooien op de mondiale eindronde in Brazilië.

De oefenwedstrijd tegen Japan toonde aan dat bondscoach Louis van Gaal in aanloop naar het WK 2014 nog een pittig vraagstuk heeft op te lossen. Want het was niet zozeer het ontbreken van aanvaller Robin van Persie, maar de defensieve stabiliteit en de matige opbouw van achteruit die de wenkbrauwen deed fronsen in het oefenduel met de Aziatische WK-deelnemer.

De Japanse bondscoach Alberto Zaccheroni stond na oefennederlagen tegen Servië (2-0) en Wit-Rusland (0-1) en drie verliespartijen op de Confederations Cup tegen Brazilië (3-0), Italië (4-3) en Mexico (2-1) hevig onder druk. Met name de defensieve speelwijze was steeds meer een breekpunt, maar tegen Oranje toonde Japan zich juist opvallend daadkrachtig.

Een dominante Japanse openingsfase leverde in de eerste helft niet direct gevaar op, maar in de tweede helft moest het Nederlands elftal wel regelmatig ver terug. Nadat doelman Jasper Cillessen een doelpunt nog had verijdeld toen invaller Shinji Kagawa voor hem opdook, mocht hij even later van geluk spreken dat Keisuke Honda van grote afstand de lat raakte.

Kort daarna was het echter alsnog raak, toen de Oranje-defensie dankzij een flitsende combinatie volledig uit elkaar werd gespeeld en Honda knap raak schoot. De goal van de voormalige speler van VVV-Venlo betekende de gelijkmaker, want vlak voor rust had Yuya Osako Cillessen ook al gepasseerd. Opvallend was daarbij met name hoe makkelijk aangever Makoto Hasebe (foto boven) kon wegdraaien bij Nigel de Jong.

Van Gaal haalde de controleur van AC Milan tijdens de onderbreking wegens een blessure naar de kant ten faveure van Jetro Willems. Daley Blind verruilde de linksbackpositie daardoor voor die van nummer 6, maar met Blind op de plek die hij bij Ajax steeds vaker bekleedt ging Oranje niet direct beter spelen. Nederland had zelfs grote moeite zich onder de druk van Japan uit te voetballen.

In het eerste bedrijf floreerde de Nederlandse aanval ondanks de absentie van Van Persie nog wel. Siem de Jong speelde als gelegenheidsspits weliswaar weinig klaar, maar met Rafael van der Vaart als bekwame spelverdeler en reserve-aanvoerder Arjen Robben als grote animators voetbalde Oranje zich in de eerste veertig minuten naar een 2-0 voorsprong.

Van der Vaart profiteerde na twaalf minuten van slecht verdedigen van Atsuto Uchida, terwijl Robben zeven minuten voor rust op voor hem karakteristieke wijze schitterend raak schoot (foto) na een afgemeten pass van Van der Vaart. Ook Jeremain Lens was - na een prima steekpass van de toen nog als linksback spelende Blind - dicht bij een goal geweest, terwijl Robben na een vloeiende aanval de Japanse doelman Shusaku Nishikawa op de proef had gesteld.

Met Memphis Depay als vervanger van De Jong en De Guzman in plaats van Van der Vaart mocht Oranje uiteindelijk van geluk spreken dat Japan er ondanks een 2-0 achterstand niet nog met de zege van doorging. Invaller Yoichirio Kakitani had twaalf minuten voor tijd oog in oog met Cillessen de 3-2 op zijn schoen, maar mikte naast. Omdat het Nederlands elftal na rust zelf amper meer iets creëerde was een gelijkspel uiteindelijk het maximale resultaat.