Van Gaal erkent: 'Vrije trap afgekeken van Midtjylland'

De controversiële vrije trap waaruit Juan Mata in het FA Cup-duel met Shrewsbury Town maandagavond de 2-0 maakte, was afgekeken van Europa League-opponent FC Midtjylland. Dat onthulden Mata en manager Louis van Gaal na de wedstrijd.

In de 46ste minuut van het FA Cup-duel met Shrewsbury (0-3) legde Juan Mata aan voor een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Schuin achter het muurtje van de thuisploeg vormden United-spelers Anthony Martial, Ander Herrera en Jesse Lingard in buitenspelpositie een tweede muurtje om het zicht van de keeper te blokkeren. Op het moment dat Mata de zijn aanloop nam, liepen ze naar voren, zodat ze zich niet langer in buitenspelpositie bevonden maar wel het zicht van de doelman konden blokkeren. De Spanjaard krulde de bal vervolgens eenvoudig in de bovenhoek.

'De scheidsrechter vindt het geen buitenspel, omdat onze spelers op het moment dat ik de bal raak op lijn staan met de verdedigers', verklaart Mata op de clubsite. 'Het ging goed, de keeper reageerde pas laat op de bal en kon hem niet meer tegenhouden.'

Toegestaan
'We hadden gezien dat Midtjylland de vrije trappen zo nam en voor het duel in Denemarken hebben we de scheidsrechters gevraagd of het toegestaan was. En zij zeiden: "Ja, we moeten het wel goedkeuren". Ik vind het buitenspel, maar goed, zij blijkbaar niet', vulde Van Gaal aan. 'Volgens mij zijn de regels dat je niet het zicht van de keeper mag belemmeren, maar de scheidsrechters zeggen dat het niet zo zit. Dus we hebben het gedaan en meteen gescoord. Niet slecht!'

Het doelpunt van Mata zorgde ervoor dat United met een 0-2 voorsprong de rust in ging. Lingard zorgde in de tweede helft voor de 0-3 eindstand. In de volgende ronde van het toernooi om de FA Cup spelen The Mancunians tegen West Ham United. Donderdag staat in de Europa League de return tegen Midtjylland - dat een 2-1 voorsprong gaat verdedigen op Old Trafford - op het programma.