Van Bommel: 'Controleur is de barometer van het elftal'

Voetbal International maakt deze zomer een zoektocht door het elftal. Welke posities zijn er precies en over welke kwaliteiten moet die speler beschikken? In deel 1 vertelt Mark van Bommel over de controlerende middenvelder.

Van Bommel: 'Controleur is de barometer van het elftal'

'De controlerende middenvelder is eigenlijk de barometer van het elftal', zegt de onlangs gestopte Van Bommel. 'Aan zijn spel kun je aflezen of het goed of slecht gaat met een ploeg. Als hij veel aan de bal komt, dan betekent dat automatisch dat het positiespel goed verloopt. Wanneer hij onzichtbaar is, dan wil dat meestal zeggen dat de tegenstander beter is en de wedstrijd domineert.'

'Ik was laatst bij de Champions League-finale en daar ben ik echt onder de indruk geraakt van Ilkay Gündogan en Sven Bender van Borussia Dortmund. Ik heb erop gelet hoe zij Thomas Müller zouden bespelen. Dat is een van de beste aanvallende middenvelders van de wereld, maar toch slaagden ze erin hem vrijwel onzichtbaar te maken. Dat deden ze, terwijl ze hem eigenlijk nooit dekten. Zo hoort het ook.' De hele masterclass van Van Bommel is te volgen in de nieuwe editie van Voetbal International, die vanaf woensdag in de winkels ligt. Van Bommel vertelt over alle ins en outs waar een controleur op moet letten en komt daarbij met voorbeelden uit zijn rijke spelersloopbaan, zoals de wisselwerking met Bastian Schweinsteiger en de manier van drukzetten bij Barcelona. Klik hier om VI nr. 24 te bestellen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen