United slaat aanval Liverpool op vierde plaats af

Manager Louis van Gaal heeft een grote stap gezet in zijn missie zich met Manchester United te plaatsen voor de (voorronden van de) Champions League. In het hol van de leeuw bij rivaal Liverpool boekte zijn ploeg een knappe zege: 1-2.

Van Gaal besloot op Anfield zijn elftal ongewijzigd te laten en net als vorige week tegen Tottenham Hotspur (3-0 winst) ging zijn ploeg furieus van start. Liverpool kwam lange tijd nauwelijks onder de pressie van de bezoekers uit. United controleerde op basis van balbezit het duel. De openingstreffer van Juan Mata, in de veertiende minuut, was een beloning voor het goede spel. De Spanjaard rondde een schitterende steekbal van Ander Herrera koeltjes af met een schuiver in de lange hoek: 0-1.

Liverpool kwam op eigen veld nauwelijks in het stuk voor. De beslissing van manager Brendan Rodgers halverwege clubicoon Steven Gerrard in te brengen voor Adam Lallana, die in de eerste helft de grootste kans kreeg namens de thuisploeg, sorteerde ook niet bepaald het gewenste effect. De 34-jarige middenvelder kreeg binnen een minuut de rode kaart wegens een overtreding op Herrera.

Adam Lallana baalt. Hij verzuimde de grootste mogelijkheid van Liverpool voor rust te benutten.

Met een weergaloze treffer leek Mata in de 59ste minuut een einde aan alle illusies van Liverpool te maken. Via een acrobatische halve omhaal rondde hij op fenomenale wijze een pass van invaller Ángel Di María af. De thuisploeg, die met tien man bij vlagen beter speelde dan met elf, beet nog even van zich af toen Daniel Sturridge twintig minuten voor tijd doelman David De Gea in de korte hoek verschalkte, maar United kwam geen moment écht in de problemen.

Linksback Daley Blind onderscheidde zich in de extra tijd door een penalty te versieren, na een duwfout van Emre Can. Aanvoerder Wayne Rooney verzuimde echter vanaf de strafschopstip het duel te beslissen. Keeper Simon Mignolet keerde zijn inzet, waardoor de slechte reeks van Rooney op Anfield in stand blijft. De United-spits scoorde in 2005 voor het laatst op bezoek bij Liverpool.

Dankzij de overwinning op de directe concurrent zet United een grote stap richting kwalificatie voor de (voorronden van de) Champions League. De ploeg van manager Van Gaal heeft nu vijf punten voorsprong op nummer vijf Liverpool, dat na een reeks van dertien competitiewedstrijden zónder nederlaag weer eens verloor. United kan zelfs nog omhoogkijken, want nummer twee Manchester City (twee punten meer) en nummer drie Arsenal (punt meer) zijn binnen handbereik.