Uitschakeling Havenaar komt ADO Den Haag goed uit

De Champions League-droom van Mike Havenaar en HJK Helsinki is ten einde. Na een doelpuntloos gelijkspel in eigen huis, gingen de Finnen op bezoek bij Astana met 4-3 onderuit. De weg naar ADO Den Haag lijkt nu vrij voor de Japans-Nederlandse aanvaller.

De Finse bezoekers, met Havenaar (foto) in de punt van de aanval, kenden een vliegende start en kwamen in de vierde minuut via Ousman Jallow op voorsprong. In de 42ste minuut werd het door Gideon Baah zelfs 0-2. Door doelpunten van Patrick Twumasi, Roger Cañas en Dmitriy Shomko kwam Astana echter weer langszij.

De kampioen van Kazachstan moest het in de laatste twintig minuten met tien man doen na een rode kaart voor doelpuntenmaker Twumasi. Het numerieke overwicht leverde HJK lange tijd niets op, tot scheidsrechter Alon Yefet vijf minuten voor tijd naar de stip wees. Erfan Zeneli benutte de strafschop: 3-3. Evgeny Postnikov zorgde in de extra speeltijd voor een passend slot van het spektakelstuk. De Russische verdediger bracht Astana toch nog de zege.

In Den Haag laten ze geen traan om de uitschakeling van HJK. Havenaar staat in de belangstelling van ADO, zeker nu Michiel Kramer naar Feyenoord lijkt te verkassen. Maar de Japanse Nederlander had met zijn Finse werkgever de afspraak gemaakt niet te vertrekken zolang de club nog in de race voor de Champions League was. De weg naar Den Haag lijkt nu vrij voor de voormalige Vitesse-spits. Het contract van Havenaar met de Finnen loopt op 31 augustus af.