Uitgerekend Vilhena beloont vechtlust Feyenoord in Friesland

Reacties

Feyenoord heeft in een heerlijke knokwedstrijd drie punten gepakt op bezoek bij SC Heerenveen: 1-2. De Rotterdammers blijven zodoende in volle vaart op de eerste titel sinds 1999 afkoersen.

Uitgerekend Vilhena beloont vechtlust Feyenoord in Friesland

Het was uitgerekend Tonny Vilhena die uitgroeide tot de held van Feyenoord. De middenvelder zou de wedstrijd in Friesland gemist hebben wanneer hij niet in hoger beroep was gegaan tegen zijn schorsing. Omdat de beroepscommissie van de KNVB pas op 29 maart tijd heeft om die zaak te behandelen, is Vilhena tot die tijd gewoon inzetbaar. Daar werd Heerenveen zondagmiddag de dupe van, want de voor Oranje opgeroepen middenvelder kroonde zich in het Abe Lenstra Stadion tot matchwinner.

De start van Heerenveen was ijzersterk. De Friezen gaven Feyenoord geen centimeter ruimte en kregen na tien minuten al een enorme kans via Pelle van Amersfoort, die de bal uit een voorzet van Stefano Marzo na mistasten van doelman Brad Jones op het dak van het doel kopte. Even later was een grote kopkans ook niet aan Luciano Slagveer besteed, voordat het in de zeventiende minuut toch raak was. Na een opzichtige overtreding van Miquel Nelom maakte Reza Ghoochannejhad geen fout vanaf elf meter: 1-0. Het was pas de eerste strafschop tegen Feyenoord dit seizoen.

De druk van Heerenveen op de wankel ogende defensie van Feyenoord nam na de goal niet af. Jones werd bijna geklopt door nota bene Nicolai Jørgensen, die de bal helemaal verkeerd raakte met zijn hoofd. Van Amersfoort faalde oog in oog met Jones en de doelman had ook een antwoord op inzetten van Ghoochannejhad en Lucas Bijker.

Uitstel
In de laatste fase van de eerste helft werd Feyenoord steeds sterker, wat resulteerde in twee prima mogelijkheden voor Dirk Kuijt. Die lijn werd doorgetrokken in de tweede helft. Heerenveen was geen schim meer van de ploeg die het voor rust was en stond continu onder druk. Doelman Erwin Mulder redde knap op een harde kopbal van Eric Botteghin, maar het bleek uitstel van executie.

Na een goede aanval kwam de voorzet van Karim El Ahmadi via een Heerenveen-verdediger wat gelukkig voor de voeten van Jørgensen, die bij de tweede paal alleen nog het laatste zetje hoefde te geven: 1-1. Drie minuten later was het al bijna 1-2 toen Mulder ternauwernood redding bracht na een pegel van Tonny Vilhena.

Nicolai Jørgensen hoefde de bal alleen nog een laatste zetje te geven om Feyenoord op 1-1 te zetten tegen SC Heerenveen.
Nicolai Jørgensen hoefde de bal alleen nog een laatste zetje te geven om Feyenoord op 1-1 te zetten tegen SC Heerenveen.

Diezelfde Vilhena tekende in de zeventigste minuut alsnog voor de 1-2. De middenvelder nam een pass van Steven Berghuis knap met het hoofd mee en liet Mulder kansloos met een droge knal. Het was voor Heerenveen het teken om met invaller Henk Veerman aan een slotoffensief te beginnen, terwijl bij Feyenoord juist de verdedigende wissel Bart Nieuwkoop voor Kuijt werd doorgevoerd.

De beste kansen waren in de slotfase voor Heerenveen. Jones bracht redding bij goede pogingen van Veerman, Slagveer en Sam Larsson en behoedde de Rotterdammers daarmee voor puntenverlies. Feyenoord - dat Jørgensen nog een enorme kans op 1-3 zag missen - heeft door de zege nu zeven punten meer dan Ajax, dat zondag om 14.30 uur speelt tegen Excelsior. PSV staat derde met 61 punten, acht minder dan de koploper.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.