UEFA en competities voeren oorlog

Reacties

Niet alleen in de Eredivisie, maar ook internationaal lopen de spanningen achter de schermen steeds verder op. De Europese competities, verzameld in de European Professional Football Leagues (EPFL), hebben de UEFA de oorlog verklaard.

UEFA en competities voeren oorlog

De EPFL is woest omdat de UEFA de ticket- en geldverdeling in de Champions League vanaf 2018 wijzigt in het voordeel van de grootste voetballanden. Een overval, volgens de meeste leagues. De EPFL heeft daarom het herenakkoord om geen nationale competitiewedstrijden te plannen op Champions League-avonden opgezegd. 'Het besluit van het uitvoerend comité van de UEFA laat ons geen andere keus', reageert de EPFL in een statement.

Voor de UEFA is het belangrijk dat CL-avonden in heel Europa worden vrijgehouden, om een zo groot mogelijk tv-publiek (lees: zo hoog mogelijke tv-inkomsten) te kunnen bereiken. In ruil voor de toezegging van de competities betaalt de UEFA nu als tegemoetkoming jaarlijks een bedrag voor het vrijhouden van de wedstrijdkalender. Deze komt te vervallen, tenzij er alsnog een nieuwe overeenkomst wordt gesloten.

Bij de EPFL-vergadering waren 23 competities aanwezig, waaronder de Eredivisie. Alleen de Serie A, die dankzij de CL-veranderingen straks ook de nummer vier mag gaan afvaardigen, stemde tegen de oorlogsverklaring. De actie van de leagues is een volgende granaat in een steeds grimmiger guerrilla. De nieuwe, veel bekritiseerde afspraken over de Champions League liggen vast van 2018 tot 2021. In bestuurskamers op het hele continent wordt gevreesd voor de periode erna. Insiders houden rekening met het ontstaan van een superleague waaraan alleen nog de rijkste clubs van Europa meedoen.

De UEFA start eind dit jaar samen met de European Club Association (ECA) – de organisatie van verzamelde topclubs waar Bayern München-preses Karl-Heinz Rummenigge de dienst uitmaakt – zelfs een dochteronderneming om samen te gaan bepalen waar het na 2021 heen moet met de internationale clubcompetities. De UEFA en Rummenigge noemen dit een evolutie, maar volgens de rest van Europa gaat het toch echt om een revolutie. Een signaal dat de grote clubs definitief de macht hebben gegrepen. Er wordt dan ook koortsachtig vergaderd om alternatieven op tafel te krijgen, die tegenwicht kunnen bieden aan de een-tweetjes tussen de elite en de UEFA.

In de subtop en middenmoot worden momenteel diverse plannen ontwikkeld om klaar te zijn voor de periode na 2021. Op 9 november komen vijftien clubs op uitnodiging van een commerciële partij bijeen om te praten over een Atlantic League. Namens Nederland zijn Ajax, Feyenoord en PSV uitgenodigd op Schiphol. Meerdere Eredivisie-clubs zijn ontstemd dat ze niet zijn ingelicht over de geheime besprekingen, ze vernamen deze uit de media waarin de baas van FC Kopenhagen zijn mond voorbij sprak. Ook in november staat, op initiatief van de Schotten, een bespreking op het programma van een grensoverschrijdende bekercompetitie met vijf andere landen, waaronder Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.