Twente wil in Tilburg punt zetten achter 'Brabant-complex'

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Willem II fungeert zondagmiddag als gastheer van FC Twente.

Speelronde: 15
Aftrap: zondag 4 december, 14.30 uur
Scheidsrechter: Ed Janssen

• Willem II steeg afgelopen week naar de veertiende plaats dankzij een kapitale 0-1 overwinning op Go Ahead Eagles. FC Twente stond bij aanvang van dit weekeinde zesde, hoewel de Tukkers slechts drie punten pakten in hun laatste vier wedstrijden.

• FC Twente heeft een prima conduitestaat als we kijken naar eerdere resultaten van uitwedstrijden bij Willem II in de Eredivisie. De Tukkers zetten bijna de helft (zestien van de 33) van de ontmoetingen in winst om. Acht keer won Willem II en negen keer leverde het treffen geen winnaar op.

• Afgelopen seizoen eindigde Willem II - FC Twente in een 2-3 overwinning voor de bezoekers. Erik Falkenburg trof al na zestien seconden doel, waarmee hij zorgde voor de snelste treffer van de voorbije Eredivisie-jaargang.

• Opmerkelijk is dat Willem II in de afgelopen vijf Eredivisie-duels met een 0-0 stand ging rusten.

In de afgelopen vijf wedstrijden van Willem II vielen in de eerste helft geen doelpunten.

• FC Twente heeft een licht 'Noord-Brabant-complex'. De landskampioen van 2010 noteerde slechts twee zeges in de laatste tien duels die werden gespeeld in deze provincie. Vier duels in die reeks gingen verloren en vier keer werd gelijkgespeeld.

• Enes Ünal, de aanvalsleider van FC Twente, voerde na veertien speelrondes met negen goals de topscorerslijst in de Eredivisie aan. Deze status moest hij wel delen met Nicolai Jørgensen. Ünal heeft nog slechts drie goals nodig om voormalig Feyenoorder Colin Kazim-Richards te onttronen als meest trefzekere Turk in één Eredivisie-seizoen.

• FC Twente-trainer René Hake benutte tot nu toe slechts 35 van zijn 42 wisselmogelijkheden. Geen enkele coach wisselde minder vaak na veertien duels. Heracles Almelo-collega John Stegeman stond ook op 35 vervangingen.

• Hoewel FC Twente tijdens de afgelopen vier Eredivisie-duels zonder zege bleef, heeft de ploeg uit Enschede na veertien speelrondes liefst elf punten meer dan afgelopen seizoen in deze fase van de competitie: twintig om negen punten.