NEC overleeft stormloop FC Twente en maakt reuzensprong

NEC heeft weer lucht na de 3-2 zege op FC Twente van zaterdagavond. Jeugdexponent Jay-Roy Grot scoorde twee keer bij de Nijmeegse ploeg, die de degradatieplaatsen voor even verlaat.

NEC, dat voorafgaand aan het duel pas tien keer scoorde, dankte de voorsprong bij rust aan Grot. Na een aanval van Twente counterde NEC via het achttienjarige talent. De brede aanvaller kapte Jeroen van der Lely uit en schoof de bal in de rechterhoek achter keeper Nick Marsman.

Tien minuten later zorgde Grot eigenhandig voor de tweede Nijmeegse treffer. Na een pass van Rayhi zette hij Mateusz Klich met één beweging op het verkeerde been en belandde zijn schot met een beetje geluk in het doel omdat Twente-aanvoerder Stefan Thesker deze nog met zijn voet toucheerde. Marsman kon daardoor geen redding brengen.

Twente deed na rust al snel iets terug. Een voorzet van invaller Dylan Seys was te hoog voor spits Enes Ünal, maar doordat NEC'er André Fomitschow de bal niet wegwerkte, kreeg de Turkse aanvaller hem toch voor zijn voeten. Ünal liet doelman Joris Delle kansloos en zorgde daarmee voor zijn negende competitietreffer. NEC kwam de flitsende start van Twente echter te boven. Na een zwakke vrije trap van Julian von Haacke kwam de bal terecht bij Dario Dumic, die raak schoot in de linkerhoek.

Enes Ünal zorgde tegen NEC voor zijn negende competitietreffer namens FC Twente en is daarmee weer alleen topscorer van de Eredivisie.

Na ruim een uur spelen werd Grot afgelost door Ferdi Kadioglu, die eerder tegen FC Utrecht en FC Groningen belangrijk was voor NEC. Daarnaast verliet Von Haacke het veld voor verdediger Robin Buwalda. Hyballa poogde met deze defensieve versterking de voorsprong vast te houden. Dat lukte mede dankzij Delle, die eerst redding bracht op een schot van Hidde ter Avest, toen een poging van Kamohelo Mokotjo weg bokste en in de rebound in de weg lag voor Ünal.

In de slotfase werd het op knullige wijze toch nog spannend. Seys hield een mislukte poging van Bersant Celina binnen. Zijn voorzet belandde via Mikael Dyrestam achter Delle, maar werd door Dumic weggetrapt. Scheidsrechter Dennis Higler liet zich leiden door zijn assistent en besloot een doelpunt toe te kennen omdat de bal over de lijn zou zijn geweest: 3-2. Verder dan dat kwam Twente uiteindelijk niet.

NEC klimt door de overwinning naar de twaalfde plaats. De Nijmegenaren hebben vijftien punten. Twente staat nog altijd zesde met twintig punten. FC Utrecht kan zondag bij een zege op Feyenoord op gelijke hoogte komen met de Tukkers.