Twentse én Utrechtse onvrede na onbeslist spektakelstuk

FC Twente heeft de numerieke meerderheid niet kunnen omzetten in een Eredivisie-zege op FC Utrecht, dat zich tekortgedaan voelde door een arbitrale beslissing (1-1).

Ondanks de knappe prestatie van zijn spelers - met tien man werd een punt overgehouden aan het bezoek aan Enschede - zullen de gedachten van trainer Erik ten Hag ongetwijfeld teruggaan naar de negende minuut. Na een door FC Utrecht betwiste beslissing van scheidsrechter Allard Lindhout konden al zijn plannen de prullenbak in.

Want Ramon Leeuwin moest een overtreding op FC Twente-topscorer Enes Ünal bekopen met een rode kaart. Lindhout kwam op advies van zijn assistent nog terug op zijn aanvankelijke besluit FC Twente een strafschop toe te kennen, maar hij bleef onvermurwbaar over zijn beslissing de verdediger uit het veld te sturen.

Het gedwongen vertrek van Leeuwin dreigde de voorbode te worden van een nederlaag van FC Utrecht. In de 22ste minuut volgde een tweede tegenvaller, toen Hidde ter Avest profiteerde van een fout van keeper Robbin Ruiter. De verdediger tekende met een lob over de te ver uitgekomen doelman voor de openingstreffer van FC Twente.

Aan de andere kant bood Stefan Thesker vier minuten FC Utrecht de helpende hand. De aanvoerder van FC Twente leverde in een poging voor opruiming te zorgen de bal knullig in bij Yassin Ayoub. Zijn schot werd nog gepareerd door Nick Marsman, maar in de rebound was het wel raak via Richairo Zivkovic: 1-1.

Spektakel
Het bleek de opmaat voor een spektakelstuk, waarin beide ploegen zich mooie kansen verschaften om aan het langste eind te trekken. FC Twente had dankzij de numerieke meerderheid de beste papieren. Ünal, Bersant Celina en Kamohelo Mokotjo konden ondanks hun soms artistieke pogingen de rol van matchwinner niet veroveren.

FC Utrecht liet zich aan de andere kant evenmin onbetuigd. Zo verscheen Sébastien Haller alleen voor keeper Marsman, die met een knappe redding zijn ploeg op de been hield. Een treffer van de Franse spits had ongetwijfeld de woede van Ten Hag wat doen zakken. De trainer ageerde tijdens de wedstrijd veelvuldig tegen de beslissingen van Lindhout, die werd verweten met twee maten te meten. Maar ook bij FC Twente zullen wenkbrauwen zijn gefronst bij het optreden van de arbiter, die tot twee keer toe de Enschedese penaltyclaims na een valpartij van Ünal wegwuifde.

Door het resultaat blijft FC Utrecht (zevende) op drie punten staan van nummer zes FC Twente, dat door het gelijkspel niet profiteerde van het puntenverlies van nummer vijf AZ.