Twente kan titelaspiraties kracht bijzetten tegen PSV

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 23ste speelronde is dat PSV - FC Twente van zaterdagavond (18.45 uur).

Twente kan titelaspiraties kracht bijzetten tegen PSV
Actueel

Verwachte titelkandidaat ontvangt stiekeme kanshebber

Wie voor aanvang van het seizoen had durven zeggen dat het duel PSV-FC Twente een affiche zou zijn tussen de nummer twee en een ploeg die maar ternauwernood aansluiting heeft met de subtop zou voor gek verklaard zijn. Wie dat enkele weken na de competitiestart geroepen had eveneens. De wittebroodsweken van het eerste seizoen waarin Phillip Cocu hoofdtrainer was bij PSV, niet op interim-basis, zorgden voor een golf van enthousiasme. Het jonge, frisse en energieke PSV maakte indruk tegen AC Milan en toonde de Nederlandse voetbalwereld over voldoende techniek en branie te beschikken.

Zoals vaker bij (extreem) jonge ploegen, volgde de inzinking. Probleem was alleen dat de periode van teleurstelling in Eindhoven zo lang duurde. Veelzeggend zijn de dertien nederlagen die in 34 officiële duels werden geïncasseerd. Het negatieve clubrecord, dat stamt uit het seizoen 1967/68, is immers nog maar vier verliespartijen weg.

Tel bij die teloorgang de onrust rond Adam Maher, de inmiddels vertrokken Ola Toivonen en afgelopen week het opstootje tussen Jeffrey Bruma en enkele supporters op en de hectiek waarin Cocu moet werken is compleet. Dat de winterstop nog geen verlossing bracht bleek uit de vier duels van 2014. Tegen Ajax werd met 1-0 verloren, AZ werd met 1-0 verslagen, maar de 2-0 verliespartij bij RKC Waalwijk was een nieuw dieptepunt. Daarom was de 2-1 zege bij SC Cambuur van woensdag van levensbelang voor Cocu en heel PSV.

Twente
Hoe anders was het begin dit seizoen bij FC Twente, dat geenszins tot de titelkandidaten behoorde volgens velen. Maar ondertussen doet de ploeg van Michel Jansen juist (stiekem) nog volop mee in de stoelendans om de bovenste plaatsen. Met vier punten achterstand op Ajax is het voorlopig zelfs de grootste uitdager van de kampioen, ook al doet Jansen er alles aan om dat te betwisten. 'Als we er over vijf duels nog zo voor staan, gaan we voorzichtig aan de titel denken.'

Die zienswijze van Jansen is niet geheel onlogisch. Twente staat immers voor een enorme vuurproef, die begon bij SC Heerenveen met een 2-0 zege. In de volgende zeven optredens wacht een loodzwaar programma. Het rijtje tegenstanders: PSV (uit), FC Groningen (uit), Vitesse (thuis), Feyenoord (thuis), FC Utrecht (uit), Go Ahead Eagles (uit) en AZ (thuis). Pas daarna zal blijken of de Tukkers daadwerkelijk mee gaan doen om het kampioenschap.

De herstart van de competitie is in ieder geval uitstekend verlopen. Heracles Almelo (3-1), SC Cambuur (3-1) en dus SC Heerenveen (2-0) werden allemaal verslagen. Opmerkelijk is de rol van Twente-dirigent Dusan Tadic. De Serviër kan na 21 duels bogen op  imponerende statistieken: negen goals, elf assists. Zeven van zijn doelpunten waren een penalty.

Actueel

Zoet versus Marsman

Het treffen tussen PSV en Twente is ook een ontmoeting tussen twee keepers die stilaan bezig zijn aan een prima seizoen. Bij de Eindhovenaren bewijst Jeroen Zoet dat hij in twee seizoenen bij RKC Waalwijk voldoende is gerijpt om een betrouwbare keeper bij PSV te zijn. Gezien het hoge aantal nederlagen in competitieverband (acht) is het aantal van 29 tegengoals weliswaar voor een topploeg veel te veel, maar valt het mee.

Zoet, die vijf wedstrijden miste vanwege blessureleed, staat tot op heden op zes clean sheets. In dat klassement hoeft hij alleen Jasper Cillessen voor zich te dulden. De momenteel geblesseerde sluitpost van Ajax hield al negen keer zijn doel schoon.

Zoet deelt die tweede stek met zijn tegenstander van zaterdag: Nick Marsman. Ook hij hield al zes keer de nul, al speelde hij wel alle (21) wedstrijden mee. Dat Twente bovenin meedoet komt deels door de defensieve zekerheid. Alleen Ajax (negentien) kreeg minder tegengoals dan de twintig van Twente. Dat de Tukkers het minste aantal verliespartijen hebben in de Eredivisie (twee) is daar deels aan te danken.

Dat uitgerekend Marsman zoveel lof krijgt toegezwaaid is eveneens opvallend. De vorig seizoen nog aan Go Ahead Eagles uitgeleende doelman kreeg dankzij blessureleed bij Sonny Stevens zijn kans bij de start van dit seizoen en stond zijn plek onder de lat niet meer af. In oktober volgde al de beloning met zijn tweede contractverlenging in drie maanden tijd. Inmiddels ligt hij vast tot medio 2017.

Tactiek

Verstevigd middenrif tegenover frivool tussenstation

Phillip Cocu koos op bezoek bij SC Cambuur voor een opmerkelijke tactische aanpassing. De Zweed Oscar Hiljemark kreeg de voorkeur boven de door de buitenwacht flink bekritiseerde Adam Maher en moet meer energie en degelijkheid op het Eindhovense middenveld brengen, dat verder wordt bevolkt door Stijn Schaars en Ji-Sung Park, ook geen types die als stylisten te boek staan.  

Het verstevigde middenveld zou de veelal onzekere defensie van PSV wellicht kunnen ontzien. Tegenvaller in dat opzicht is de schorsing van Karim Rekik, die in Friesland nog voorop ging in de strijd bij PSV. Bryan Ruiz miste het duel met Cambuur vanwege een bovenbeenblessure, maar kan zijn rentree maken tegen zijn oude ploeg.

Qua middenveld is er een flink verschil te zien tussen beide ploegen. Twente speelt doorgaans met twee offensieve en dynamische middenvelders. Behalve Tadic die al als nummer 10 in actie kwam, zijn Kyle Ebecilio en Felipe Gutiérrez ook verbindingsspelers die voor een verrassing kunnen zorgen, een individuele actie en een steekbal in huis hebben. Met een loper als Shadrach Eghan ertussen, is het Enschede middenrif aanvallend, maar wél in balans.

Omdat beide ploegen in een 4-3-3-systeem spelen, is de verwachting dat er op het middenveld koppeltjes zullen ontstaan. Een creatieve ingeving of actie zou in Eindhoven dus wel eens het verschil kunnen maken.

Op basis van het verleden hoeft PSV zich maar weinig zorgen te maken (van de 56 duels werden er 29 gewonnen en 19 gelijkgespeeld), maar het heden vertelt een ander verhaal. Het is in ieder geval aan Twente om de titelaspiraties in leven te houden, terwijl winst voor PSV een welkome opsteker zou kunnen zijn.

Vrijdag werd overigens bekend dat de geplaagde PSV-coach Phillip Cocu en zijn staf de komende maanden (tot einde seizoen) ondersteuning krijgen van de gelouterde Guus Hiddink, die zelf al twee keer eerder de technische leiding in handen had in Eindhoven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.