Bruma en Locadia herstellen valse start PSV bij Cambuur

PSV heeft bij SC Cambuur zijn derde uitoverwinning van het seizoen geboekt (1-2). De ploeg van trainer Phillip Cocu rechtte in Leeuwarden de rug na een vroege achterstand en revancheerde zich voor de door Cambuur verstoorde jubileumwedstrijd én de nederlaag bij RKC Waalwijk.

Afgelopen zondag verloren de Eindhovenaren nog met 2-0 in het Mandenmakers Stadion, waardoor de druk opnieuw toenam. Cocu besloot Adam Maher te slachtofferen en verving de van AZ overgenomen middenvelder door Oscar Hiljemark. Maar ondanks die personele wisselingen beleefde PSV een dramatische start van de wedstrijd.

Binnen twee minuten kwam de thuisclub op voorsprong via Elvis Manu, die attent reageerde na een hoekschop. Cambuur bleef ook na de openingstreffer de bovenliggende partij. Maar trainer Dwight Lodeweges kreeg na ruim een kwartier een forse tegenvaller te verwerken, aangezien Bartholomew Ogbeche geblesseerd naar de kant moest.

Nadat Marcel Ritzmaier en Mohamed El Makrini mogelijkheden hadden gehad om de voorsprong van Cambuur te verdubbelen, kwam PSV in de 38ste minuut uit het niets op gelijke hoogte. Jeffrey Bruma - dinsdag nog negatief in het nieuws na een aanvaring met enkele supporters tijdens de training - kopte binnen uit een vrije trap.

Nog voor rust was Luciano Narsingh, die kort voor de wedstrijd alsnog een basisplaats kreeg omdat Bryan Ruiz niet volledig fit bleek, dicht bij een tweede Eindhovense treffer. Maar na een steekpass van Stijn Schaars strandde de rechtsbuiten op Cambuur-doelman Leonard Nienhuis, die zijn ploeg daarmee op de been hield.

Na rust kwam Cambuur opnieuw uitstekend uit de kleedkamer en Jody Lukoki en vooral Manu kregen uitgelezen kansen op een doelpunt, maar die viel in de 61ste minuut aan de andere kant. Na balverlies van Manu gaf Narsingh voor op Jürgen Locadia, die van dichtbij afrondde. In het resterende half uur kwam PSV nauwelijks meer in de problemen. Al ging doelman Jeroen Zoet nog pijnlijk onder een bal door, maar gevolgen had die misser niet.

Het bleef bij 1-2, waardoor PSV ook revanche nam voor de 0-0 op 31 augustus in eigen huis tegen SC Cambuur. De Eindhovense club vierde op die dag zijn honderdjarig bestaan, maar na het doelpuntloze gelijkspel tegen de gepromoveerde club begon een sportieve crisis.

Want door de overwinning in Leeuwarden komt PSV op 32 punten uit 22 duels, waarmee het nog altijd een teleurstellende zevende plaats bezet in de Eredivisie. SC Cambuur blijft steken op 22 punten uit evenveel duels en staat vijftiende. Overigens zal PSV het in het volgende duel met FC Twente moeten doen zonder Karik Rekik, vanwege zijn gele kaart zit de verdediger - een van de beteren in Friesland bij PSV - een schorsing uit.