Trefzekere Brobbey in voetsporen van Huntelaar en Van der Vaart

Reacties

Brian Brobbey treedt dankzij zijn doelpunt tegen FC Twente (2-1) in de voetsporen van twee iconische voorgangers bij Ajax. De 22-jarige spits schaarde zich in een rijtje met Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart.

Trefzekere Brobbey in voetsporen van Huntelaar en Van der Vaart
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
FC Twente
FC Twente

Brobbey maakte tegen Twente zijn rentree naar een hamstringblessure en speelde eigenlijk langer dan de bedoeling was, zo onthulde trainer John van 't Schip na afloop. Het stelde de clubtopscorer wel in staat na een uur de gelijkmaker binnen te koppen uit een voorzet van Kenneth Taylor. Het was voor Brobbey zijn zeventiende competitiegoal van het seizoen.

Dankzij zijn eerste Eredivisie-treffer sinds 10 maart (thuis tegen Fortuna Sittard) is Brobbey de eerste Nederlandse Ajacied sinds Huntelaar met minstens zeventien competitiegoals in een seizoen. De veertigjarige oud-international scoorde in het seizoen 2007/08 liefst 33 keer voor Ajax (foto midden). In het seizoen 2018/19 was het zestien keer raak voor The Hunter.

© Pro Shots

De afgelopen jaren scoorden buitenlandse spelers als Sébastien Haller (21 goals in 2021/22), Dusan Tadic (28 goals in 2018/19) en Arek Milik (21 goals in 2015/16) wél vaker dan zeventien keer voor Ajax in de Eredivisie. Behalve Huntelaar kwam deze eeuw verder alleen Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart boven de zeventien goals uit (18 goals in 2006/07 en 2002/03).

Het zet de huidige prestatie van Brobbey in perspectief, in de wetenschap dat Ajax een uitermate moeizaam seizoen doormaakt. Sinds zijn debuut heeft de enkelvoudig Oranje-international nu veertig goals gemaakt in de Eredivisie. Met 22 jaar en 73 dagen is hij de jongste Ajacied sinds Van der Vaart (2003, destijds 20 jaar en 248 dagen) die dat voor elkaar kreeg.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Brobbey
Meer over Brobbey
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.