Treedt Owusu-Abeyie in de voetsporen van Bel Hassani?

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor NEC - PEC Zwolle, de openingswedstrijd in de nieuwe jaargang.

Treedt Owusu-Abeyie in de voetsporen van Bel Hassani?
Speelronde: 1
Aftrap: vrijdag 5 augustus, 20.00 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

• De grote vraag is wie het eerste doelpunt maakt in het nieuwe seizoen en in de voetsporen treedt van Jens Podevijn (2012), Ricardo van Rhijn (2013), Jesper Drost (2014) en Iliass Bel Hassani (2015). Misschien wordt het wel Quincy Owusu-Abeyie, die op dertigjarige leeftijd kan debuteren in de Eredivisie.

• Het is pas de elfde keer dat NEC en PEC Zwolle in Eredivisie-verband tegenover elkaar staan in de Keizerstad. De formatie uit Nijmegen trok vier keer aan het langste eind en tweemaal ging de winst naar de bezoekers uit Zwolle. Vier keer eindigde het duel onbeslist.

• Afgelopen seizoen eindigde deze ontmoeting in 2-2. NEC was daarmee de morele winnaar, want de club knokte zich terug van een 0-2 achterstand. Trent Sainsbury en Lars Veldwijk scoorden voor PEC, terwijl Janio Bikel en Anthony Limbombe het net vonden namens NEC.

• NEC zag in deze transferperiode Christian Santos vertrekken naar Deportivo Alavés. Ook de vijf vorige clubtopscorers van de club uit Nijmegen zetten hun loopbaan elders voort: Björn Vleminckx, Lasse Schöne, Melvin Platje, Michael Higdon en Sjoerd Ars.

Christian Santos vertrok deze zomer bij NEC.
Christian Santos vertrok deze zomer bij NEC.

• Sowieso zag NEC veel scorend vermogen de wijk nemen. De vertrokken Santos, Limbombe, Navarone Foor, Lucas Woudenberg, Marcel Ritzmaier en Todd Kane namen vorig seizoen dertig van de 37 Eredivisie-goals van NEC voor hun rekening.

• Bij PEC kan Anass Achahbar (op de foto tijdens de Open Dag) debuteren. De aanvaller, die overkwam van Feyenoord, trof in de laatste vijf Eredivisie-duels waarin hij in de basis begon liefst vier keer doel. Ook AC Milan-huurling Hachim Mastour beleeft mogelijk zijn vuurdoop in de Eredivisie, al liet trainer Ron Jans onlangs weten dat de technicus nog wel wat tijd nodig heeft om in de basis te kunnen starten.

• NEC-coach Peter Hyballa viert zijn debuut als trainer in de Eredivisie. De laatste oefenmeester van de Nijmegenaren die op het hoogste niveau zijn eerste competitieduel verloor was Dwight Lodeweges in 2009. Wiljan Vloet, Alex Pastoor, Anton Janssen en Ernest Faber pakten minimaal één punt bij hun debuut.

PEC Zwolle was vorig seizoen maar matig op dreef in uitwedstrijden. De bekerwinnaar van 2014 zegevierde in slechts één van de laatste twaalf duels op vreemde bodem, alle competities meegerekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.