Transferdagboek 01/06: Altidore, Navas, Rooney, Villa

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 01/06: Altidore, Navas, Rooney, Villa

Paris Saint-Germain krijgt komend seizoen concurrentie van het gepromoveerde AS Monaco, dat al 130 miljoen euro besteedde aan nieuwe spelers. Zelf kocht de landskampioen nog niemand, maar daar moet verandering in komen. Wayne Rooney kan in Parijs een blanco cheque tekenen. De spits liet eerder weten aan Manchester United dat hij wil vertrekken.

PSG heeft 35 miljoen euro over voor Rooney, die in Frankrijk de komende vier seizoenen driehonderdduizend euro netto per week kan verdienen. De 27-jarige aanvaller, die zijn transferverzoek overigens afgewezen zag worden door Man Utd, moet in Parijs een aanvalsduo gaan vormen met Zlatan Ibrahimovic.

Italiaanse media melden dat AZ komende zomer mogelijk afscheid moet nemen van Jozy Altidore. De 23-jarige spits uit de Verenigde Staten is in beeld bij Lazio, dat in hem de ideale opvolger ziet van Miroslav Klose (34). De Duitser speelt ook komend seizoen in Rome, maar vanwege blessures miste hij een groot deel van afgelopen jaargang.

Altidore kwam in de zomer van 2011 over van Villarreal en scoorde 38 keer in 67 competitieduels namens de Alkmaarders. Ook uit Duitsland en Spanje zou er belangstelling zijn voor de 55-voudig international (dertien doelpunten in team van VS), die volgens de Italiaanse media voor vijf miljoen euro zou mogen vertrekken bij AZ.

Ricky van Wolfswinkel heeft zich in Lissabon ontwikkeld tot een gewaardeerde spits, die zelfs van bondscoach Louis van Gaal een uitnodiging kreeg voor de oefentrip van Oranje naar Azië. Komend seizoen mag de voormalig aanvaller van onder meer FC Utrecht en Vitesse laten zien dat hij het niveau van de Premier League aankan.

Sporting Lissabon heeft zijn opvolger al op het oog, alhoewel het de vraag is of hij de supporters het vertrek van Van Wolfswinkel kan laten vergeten. Niemand minder dan Mido wordt namelijk gezien als de aanvaller die Sporting, dat dit seizoen teleurstellend als zesde eindigde, weer aan successen moet helpen.

De Egyptenaar hoeft niets te kosten, aangezien zijn avontuur bij het Engelse Barnsley tot welgeteld één wedstrijd beperkt bleef. Zijn ervaring, bij onder meer Ajax, AS Roma, Tottenham Hotspur en Middlesbrough, kan wel een voordeel zijn voor Sporting.

Barcelona-aanvaller David Villa (foto) neemt zaterdagavond na de laatste competitiewedstrijd (tegen Málaga) een beslissing over zijn toekomst. Vrijwel zeker is dat deze niet meer in Camp Nou ligt. Zeker niet als we mogen geloven wat de Engelse kranten schrijven.

Liverpool, Arsenal én Tottenham Hotspur willen zich versterken met de Spaanse spits, die in 2010 voor liefst veertig miljoen euro overkwam van Valencia. Villa moet z’n twaalf miljoen euro kosten, maar een heikel punt is zijn exorbitante salaris, dat rond de acht miljoen euro ligt. Iemand die komend seizoen hoogstwaarschijnlijk wél nog te bewonderen is in Camp Nou, is Cesc Fabregas. De middenvelder wordt evenals zijn landgenoot Villa in verband gebracht met een transfer naar de Premier League, maar de Catalaanse grootmacht wil Fabregas graag behouden.

Zowel Manchester United als Manchester City zitten achter de voormalig Arsenal-middenvelder aan, maar SkySports meldt dat de Engelse grootmachten nergens op hoeven te rekenen. Barcelona laat namelijk weten dat de clausule in het contract van Fabregas tweehonderd miljoen euro bedraagt. Een bedrag dat zelfs voor sjeik Mansour iets te gortig lijkt.

Lang zal de steenrijke eigenaar van The Citizens niet wakker liggen over de torenhoge clausule van Fabregas, aangezien hij zich kan troosten met de aankoop van Jesús Navas. De vleugelaanvaller van Sevilla staat op het punt een contract voor vier of vijf jaar te tekenen, waardoor City Liverpool en Real Madrid aftroeft.

Navas kost naar verluidt zo’n dertig miljoen euro, wat Sevilla goed kan gebruiken. De Spaanse subtopper heeft namelijk nog een schuld openstaan van vijftig miljoen euro. De komst van Navas zou een eis zijn geweest van trainer Manuel Pellegrini, die hoogstwaarschijnlijk overkomt van Málaga.

Bekijk hier al onze video's