Toeschouwersaantallen lopen terug in Eredivisie

Reacties

De wedstrijden in de Eredivisie werden in de eerste seizoenshelft slechter bezocht dan vorig jaar. De achttien clubs trokken gemiddeld 330 duizend bezoekers, tegenover 350 duizend vorig jaar.

Toeschouwersaantallen lopen terug in Eredivisie

De afname betekent een daling van 5,6 procent ten opzichte van de jaargang 2013/14. Als deze lijn wordt doorgetrokken, zal de hoogste voetbalcompetitie ten opzichte van vorig jaar 340 duizend toeschouwers minder trekken. Dat scheelt op jaarbasis al snel de nodige miljoenen die onze hoogste voetbalcompetitie misloopt.

Een deel van de daling is te verklaren door het degraderen van de volksclubs NEC en Roda JC. De promovendi Excelsior en FC Dordrecht spelen in beduidend kleinere stadions. Maar het is niet zo dat de dalende toeschouwersaantallen volledig zijn te wijten aan de gewijzigde samenstelling van de Eredivisie.

De vijftien clubs die vorig jaar ook in de Eredivisie speelden, trokken tijdens de eerste seizoenshelft samen ook 2,3 procent minder publiek. De bezettingsgraad van de stadions daalde eveneens licht, naar 87,1 procent.

De grootste daling is te zien in Arnhem, waar Vitesse tot dusverre dik drieduizend fans minder trekt dan vorig jaar halverwege het seizoen. De brigade van trainer Peter Bosz (foto) is niet heel erg in trek. Stadion Gelredome is doorgaans voor slechts zestig procent bezet. Daarmee scoren de Arnhemmers het slechtst in de Eredivisie. Ook bij FC Twente, FC Utrecht, Ajax en PSV zijn de cijfers minder goed dan vorig jaar. De Galgenwaard scoort na Vitesse het slechtst qua bezetting. In Utrecht zijn de tribunes voor slechts 68 procent gevuld. Niet overal dalen de bezoekersaantallen. In Deventer, Den Haag en Heerenveen zijn nog wel lichte stijgingen te zien, al zijn de stadions van ADO en Heerenveen niet uitverkocht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.