Tiki-taka-goal niet genoeg voor Barça, Van Bronckhorst incasseert volgende tik

Barcelona is donderdag in de kwartfinale van de Europa League blijven steken op een gelijkspel bij Eintracht Frankfurt. Een schitterend doelpunt van Ferran Torres (op aangeven van Frenkie de Jong) was niet genoeg om het tiental van de thuisploeg over de knie te leggen. Ook Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz bleven verstoken van een overwinning.

Eintracht Frankfurt
1 - 1
Barcelona
Barcelona

Barcelona trad in Frankfurt aan zonder Nederlanders. Memphis Depay (blessure) en Luuk de Jong (positieve coronatest) waren überhaupt niet in het vliegtuig gestapt, Frenkie de Jong moest genoegen nemen met een reservebeurt. Vanaf de bank zag de Oranje-international dat de eerste grote kans voor de thuisploeg was. Djibril Sow, bepaald geen goaltjesdief, leek zelf te schrikken van de enorme mogelijkheid en vergat de score al vroeg te openen. Niet lang daarna moest Gerard Piqué zich geblesseerd laten vervangen. De verdediger greep na een glijpartij naar zijn lies en werd afgelost door Clément Lenglet.

Aan het einde van de eerste helft leek Frankfurt, dat opnieuw aantrad zonder Sam Lammers, een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om de ban te breken. Scheidsrechter Srdan Jovanovic wees naar de stip na een vermeende overtreding van Sergio Busquets op Rafael Borre, maar de VAR was goed bij de les en zag dat de Spaanse routinier eerst de bal had gespeeld. Vlak na rust was het alsnog raak voor Frankfurt. Een afslagen corner belandde voor de voeten van Ansgar Knauff, die niet nadacht en heerlijk uithaalde (1-0).

De Jong laat zich zien
Een kwartier na de openingstreffer kwam De Jong binnen de lijnen voor Gavi. De voormalig Ajacied toonde een paar minuten later direct zijn waarde door de assist te verzorgen voor de gelijkmaker. Na een flitsende Barça-aanval, die begon bij de eveneens ingevallen Ousmane Dembéle, vormde Torres het eindstation. De aanvaller passeerde doelman Kevin Trapp met een handig puntertje (1-1).

Na de gelijkmaker rook de ploeg van Xavi bloed. Gesterkt door de rode kaart van Frankfurt-verdediger Tuta (tweede geel na overtreding op Pedri) ging Barcelona op jacht naar de overwinning. Die leek er nog in te zitten voor De Blaugranas, maar met tien man hield Frankfurt knap stand. Lammers bleef de hele wedstrijd op de bank.

West Ham United
1 - 1
Olympique Lyonnais

Bosz ging met Olympique Lyonnais op bezoek bij West Ham United. De Nederlandse oefenmeester zag Moussa Dembélé voor rust een hoofdrol spelen. De Franse aanvaller miste halverwege de eerste helft een grote kans, maar zorgde er in de extra speeltijd ook voor dat West Ham met tien man verder moest. Aaron Cresswell trok de doorgebroken Dembélé naar de grond en moest met rood van het veld verlaten.

Dat leek Lyon kansen te bieden op een meer dan uitstekende uitgangspositie, maar het was West Ham dat tien minuten na rust verrassend op voorsprong kwam. Jarrod Bowen ontsnapte aan de aandacht van de Lyon-defensie en passeerde doelman Anthony Lopes via het been van verdediger Jérôme Boateng (1-0).

Dat was voor de bezoekers het signaal om een tandje bij te zetten. Dat leidde halverwege de tweede helft tot de gelijkmaker. Na een voorzet van invaller Tête bleef de bal voor het doel van doelman Alphonse Areola hangen. Tanguy Ndombélé was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken (1-1). Lyon bleef de betere ploeg, drukte West Ham steeds verder naar achteren, maar speelde nauwelijks grote kansen bij elkaar. Omdat de nummer zes van de Premier League een gelijkspel met tien tegen elf wel best vond, bleef Lyon steken op een gelijkspel.

Sporting Braga
1 - 0
Glasgow Rangers

In het Championship lijkt Rangers FC de titel af te moeten staan aan aartsrivaal Celtic, maar in de Europa League is de ploeg van Van Bronckhorst nog volop in de race voor de eindzege. Met het lager aangeslagen SC Braga leek de weg naar de halve finale bovendien open te liggen voor The Gers. In het Estádio Municipal de Braga kwamen de bezoekers moeizaam op gang. De Braga-broers Ricardo Horta (schot op de paal) en André Horta (goal afgekeurd door VAR) deelden al een serieuze waarschuwing uit.

Kort voor rust kwam Braga alsnog op voorsprong. Op aangeven van Iuri Medeiros brak Abel Ruiz de ban namens de thuisploeg (1-0). Na de pauze duwde Rangers het gaspedaal in. De Schotse topclub deed wat het kon, maar kreeg het niet voor elkaar om naast de Portugezen te komen. Dat betekent dat Van Bronckhorst na de nederlaag tegen Celtic opnieuw een bittere pil te verwerken krijgt. Volgende week is de return in het Ibrox Stadium.