Terry redt Chelsea en Hiddink met late buitenspelgoal

Guus Hiddink is met Chelsea ontsnapt aan een nederlaag. De Nederlandse manager zag zijn ploeg tot twee keer toe veerkracht tonen en zo een punt pakken tegen Everton: 3-3. John Terry redde diep in de extra tijd een punt voor Chelsea, al had de mandekker geluk dat hij niet werd teruggefloten wegens buitenspel.

In de zeven (!) minuten extra tijd kreeg de confrontatie tussen Chelsea en Everton een bizarre ontknoping. De bezoekers leken de drie punten binnen te hebben toen ze net na het verstrijken van de officiële speeltijd scoorden uit een hoekschop.

Gerard Deulofeu leverde een perfecte voorzet af en bij de tweede paal dacht invaller Ramiro Funes Mori het duel te beslissen: 2-3. Chelsea had toen echter nog zes minuten om een nederlaag af te wenden en dat lukte op de valreep. Uit buitenspelpositie bepaalde Terry de eindstand op 3-3.

Hiddink kroop zo door het oog van de naald en bleef daardoor net als in zijn eerste vijf duels als Chelsea-manager ongeslagen (W2, G4). De Nederlander liet na het 2-2 gelijkspel tegen West Bromwich Albion al blijken dat hij ongerust was. 'We staan vlak boven de degradatiezone. Dat is gewoon een feit. Degradatie is een reële dreiging voor Chelsea', probeerde hij zijn ploeg op scherp te zetten voor de thuiswedstrijd tegen Everton.

Op het veld liet Chelsea aanvankelijk niet blijken dat het de woorden van Hiddink begrepen had. Everton was lange tijd de bovenliggende ploeg en nam in de vijftigste minuut op gelukkige wijze de leiding. Terry passeerde namelijk op onfortuinlijke wijze zijn eigen doeman toen hij een voorzet van Leighton Baines onschadelijk wilde maken.

John Terry baalt van zijn eigen doelpunt. Hij passeerde namens Chelsea in de Premier League al vier keer zijn eigen doelman.

Vijf minuten later volgde een nieuwe tegenvaller voor Hiddink en consorten. Opnieuw brak Baines door op de linkerflank en dit keer bereikte zijn voorzet Kevin Mirallas. Die schoot knap raak uit de draai: 0-2. Tussen de twee treffers van Everton door had Ross Barkley ook nog eens de paal geraakt, waardoor het er alle schijn van had dat Hiddink zijn ongeslagen status als Chelsea-manager in de Premier League ging verliezen.

Door de keuze van de Varssevelder om aanvallende middenvelder Oscar te brengen en Cesc Fabregas een linie terug te halen, kantelde het duel echter in het voordeel van Chelsea. In de 64ste minuut stuurde Fabregas namelijk Diego Costa op avontuur. De Chelsea-spits won vervolgens het sprintduel van Phil Jagielka, omspeelde doelman Tim Howard en schoof de bal in het lege doel.

Twee minuten later maakte Chelsea zelfs 2-2. Dit keer was Diego Costa met zijn hak de aangever en maakte Fabregas het af met een van richting veranderd schot. Eerder was Fabregas met een artistieke poging al in de buurt geweest van zijn eerste seizoenstreffer, maar toen kon Howard dat nog voorkomen met een ultieme reflex.

In een spectaculaire slotfase openden beide ploegen de jacht op de overwinning en dat leverde door doelpunten van Funes Mori en Terry dus een 3-3 uitslag op. Chelsea blijft door de remise hangen in de degradatiezone. De regerend kampioen staat veertiende en heeft slechts zes punten marge naar de degradatiestreep. Everton blijft elfde.