Terim verliest baan als trainer van Galatasaray en Sneijder

Fatih Terim moet vertrekken bij Galatasaray. De slechte seizoenstart in combinatie met de dubbelfunctie die Terim als bondscoach van Turkije en trainer van Galatasaray vervulde had de gemoederen binnen de club tot een absoluut kookpunt gebracht.

Terim verliest baan als trainer van Galatasaray en Sneijder

Voorzitter Ünal Aysal maakte dinsdagochtend al bekend binnen 48 uur met een oplossing te willen komen. De machtige preses doelde daarbij op de situatie rond Terim. De oefenmeester had volgens Aysal een nieuw tweejarig contract naast zich neergelegd, terwijl de club eerder dit seizoen zeer tegen de zin van Aysal in wél akkoord ging met Terims duobaan.

De waarheid is echter dat Aysal al langere tijd jacht maakt op een Europese topcoach die het elftal in tactisch opzicht een paar niveaus omhoog kan tillen. Hoewel Aysal dat publiekelijk zal ontkennen, zijn in de voorbije periode achter de rug van Terim om trainers concreet benaderd voor de functie van hoofdcoach.

De Turkse grootmacht uit het Europese deel van Istanbul hoopt op korte termijn de aansluiting met de Europese top te kunnen maken, maar het sterrenensemble met onder anderen Wesley Sneijder en Didier Drogba werd afgelopen week in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (6-1 verlies) op alle fronten geconfronteerd met zijn zwakheden.

Cristiano Ronaldo laat de Galatasaray-verdedigers Emmanuel Eboué en Dany Nounkeu verbijsterd achter na een zijn drie goals in de Türk Telecom Arena.
Cristiano Ronaldo laat de Galatasaray-verdedigers Emmanuel Eboué en Dany Nounkeu verbijsterd achter na een zijn drie goals in de Türk Telecom Arena.

Ook in de Turkse competitie liet de landskampioen de ene na de andere steek vallen. Na een 2-1 overwinning op de openingsdag tegen Gaziantepspor volgden gelijke spelen tegen Bursaspor (1-1), Eskesehirspor (0-0) en Antalyaspor (1-1). De topper van afgelopen weekend tegen Besiktas leek een 2-1 overwinning op te leveren, maar werd vlak voor tijd gestaakt.

De nieuw aan te stellen coach zal Cimbom weer op het juiste spoor moeten zetten. Terim krijgt daar ondanks zijn ruime ervaring bij de Turkse topclub de kans niet meer toe. Nu zijn derde periode bij Galatasaray ten einde is - eerder was hij er werkzaam in 1996-2000 en 2002-04 - kan hij zich volledig richten op het bereiken van het WK 2014 met de Turkse nationale ploeg.

Turkije zit met het al geplaatste Nederlands elftal in Groep D en concurreert met Hongarije en Roemenië om de tweede plaats, die voor de acht beste nummers twee recht geeft op de play-offs. Turkije kan zich in oktober via zeges op Estland en Nederland verzekeren van een plek in de barragewedstrijden om een WK-ticket.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen