Teleurstelling overheerst bij PSV: 'Als dit geen crisis meer is'

PSV heeft zaterdagavond voor de vijfde keer op rij niet kunnen winnen in de Eredivisie. In eigen huis werd tegen SC Heerenveen, dat lang met tien man speelde, met 1-1 besloten. Middenvelder Stijn Schaars maakt zich zorgen. De cijfers bewijzen dat de ongerustheid terecht is.

Teleurstelling overheerst bij PSV: 'Als dit geen crisis meer is'

'Het is wel duidelijk dat je met twee punten uit de laatste vijf wedstrijden van een crisis mag spreken bij een club als PSV', stelt hij vast in gesprek met de NOS. 'Als dit geen crisis is, dan komt die nooit meer.'

'We doen onszelf tekort', meent Schaars dat PSV onder de maat acteert momenteel. De oplossing is simpel volgens de middenvelder. 'Mensen slachtofferen heeft nu geen zin, maar we moeten wel een oplossing vinden. Het is een moeilijke periode. We hebben een overwinning nodig.'

Vooral in de tweede helft was opvallend dat PSV de tien man van Heerenveen niet op de knieën kon dwingen. De Eindhovenaren kwamen zelfs nog op achterstand door een goal van Yanic Wildschut. Pas in de slotfase bepaalde Florian Jozefzoon de eindstand op 1-1.

Balende PSV'ers na afloop van het gelijkspel tegen SC Heerenveen.
Balende PSV'ers na afloop van het gelijkspel tegen SC Heerenveen.

Schaars: 'In de eerste helft kregen we nog wel vier goede kansen, maar dan belonen we onszelf niet. Na rust gaan zij met een blok van tien man spelen en loeren ze op de counter. Daar hadden we heel veel moeite mee. We creëerden niks en waren besluiteloos. Dan lijkt het wel alsof we niet willen, maar we willen juist heel graag. Alleen mist het nu een beetje aan vertrouwen. Het is net alsof het geloof er net niet is.'

Feyenoord-uit
Komende donderdag krijgt PSV al kans op revanche. Dan is in de Europa League Ludogorets in Bulgarije de tegenstander. Bovendien wacht in de Eredivisie de zondag daarop het zware uitduel met Feyenoord. Als ook die wedstrijd niet gewonnen wordt, wordt een negatieve reeks uit het seizoen 1984/85 geëvenaard. Toen betrof die slechte serie ook zes duels zonder overwinning.  

Als in Rotterdam verloren wordt, is er bovendien sprake van een evenaring van een stokoud negatief clubrecord. Dat staat op vijf uitnederlagen op rij en dateert van de periode oktober-december 1967.

PSV reist zondag immers af naar Rotterdam met vier opeenvolgende uitnederlagen op zak. NAC Breda (2-1), Roda JC (2-1), FC Groningen (1-0) en AZ (2-1) wonnen allemaal van PSV. Bovendien is de club al zes uitduels op rij zonder zege. Alleen het eerste van zeven optredens op vreemde bodem van dit seizoen, bij ADO Den Haag (2-3), werd gewonnen. Daarna werd gelijkgespeeld bij Heracles en FC Twente, respectievelijk met 1-1 en 2-2.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen