Swansea verpest Premier League-debuut Van Gaal

Louis van Gaal is met een valste start begonnen aan de Premier League. In zijn eerste competitiewedstrijd als manager van Manchester United ging hij op eigen veld met 1-2 onderuit tegen Swansea City.

Reikhalzend was er weken naar uitgekeken: het competitiedebuut van Van Gaal. Op Old Trafford toonde de voormalige bondscoach van Oranje, die de voorbije weken de meest besproken man was in de Engelse sportpers en een sublieme voorbereiding kende, allesbehalve bang te zijn. Mede veroorzaakt door het nodige blessureleed liet hij Jesse Lingard (21) en Tyler Blackett (20) hun debuut maken. Zij acteerden respectievelijk op de rechterflank en als linker centrale verdediger in het 3-5-2-systeem van Van Gaal.

Al na 24 minuten moest Van Gaal noodgedwongen een wissel toepassen. Uitgerekend Lingard, een van de debutanten, moest het veld ruimen. De jongeling raakte geblesseerd door een wilde tackle die hij enkele minuten eerder zelf inzette en werd vervangen door de veel aanvallender ingestelde Adnan Januzaj. De Belg was net als Nani, Shinji Kagawa en Marouane Fellaini op de reservebank begonnen. Ook Robin van Persie was niet van de partij, hij zat nog niet bij de wedstrijdselectie.

Yueng-Sung Ki opent de score. Wilfried Bony heeft zojuist Phil Jones met een bodycheck aan de kant gezet.

Beide ploegen creëerden voor rust weinig, maar de eerste de beste aanval van de bezoekers uit Wales was wél direct raak. Bij een voorzet van Gylfi Sigurdsson zette Wilfried Bony een blok bij verdediger Phil Jones, waardoor de bal voor de voeten van Yueng-Sung Ki terechtkwam. De Zuid-Koreaan schoof koeltjes binnen vanaf de rand van het zestienmetergebied: 0-1. In de eerste helft kon de thuisploeg daar alleen een verdwaalde, maar wel gevaarlijke, voorzet van Jones tegenover zetten.

4-3-3
In de rust nam Van Gaal zijn maatregelen. Net als hij op het WK geregeld deed met Oranje schakelde hij over naar een 4-3-3-systeem. Nani kwam daarbij de in de spits gestarte Javier Hernández aflossen. Direct werd United gevaarlijker en acht minuten na rust was het raak. Bij een corner kopte Jones door tot bij aanvoerder Wayne Rooney, die met een kunstige omhaal de gelijkmaker liet aantekenen.

Waar United wel op zoek ging naar de 2-1 en daar met een vrije trap van Rooney tegen de kruising ook dichtbij was, viel de goal aan de andere kant. Na een opeenstapeling van matige verdedigende acties kwam een mislukt schot van Wayne Routlegde terecht bij Sigurdsson, die van dichtbij de winnende goal kon binnenprikken. Met Dwight Tiendalli als invaller, hij kwam de door Januzaj dronken gespeelde Neil Taylor vervangen, in de gelederen bleek Swansea bestand tegen het slotoffensief van United, dat in de slotseconde nog wel voor een penalty appelleerde. Ook de ingevallen Fellaini, die ontsnapte aan een kaart bij een slaande beweging, kon met zijn kopkracht de gelijkmaker niet meer forceren.

Daarmee is Van Gaal begonnen met een nederlaag, een flinke streep door de rekening. Bovendien kreeg Van Gaal een vervelende statistiek achter zijn naam: als eerste manager van United verloor hij in eigen huis de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met de Mancunians. Mogelijk zal het Van Gaal tot het besef brengen dat hij zijn ploeg op de transfermarkt van nieuw bloed moet voorzien.

De goal van Wayne Rooney is fraai, maar de aanvoerder kan de nederlaag bij het openingsduel in de Premier League niet voorkomen.