Superieur Jong Spanje behoudt EK-titel na hattrick Thiago

Jong Spanje heeft dinsdagavond de Europese titel op superieure wijze geprolongeerd. Heel even leek het erop of Jong Italië de Spanjaarden kon bijbenen, maar al bij rust was duidelijk dat bedwingers van Jong Oranje niet in staat waren de Spaanse plannen te dwarsbomen: 4-2. Barcelona-middenvelder Thiago Alcántara was met drie doelpunten de grote man.

De Spaanse titelverdediger plaatste zich op soevereine wijze voor de eindstrijd in Jeruzalem door Rusland, Duitsland, Nederland en Noorwegen stuk voor stuk op een nederlaag te trakteren. Dat het elftal van bondscoach Julen Lopetegui dat deed door acht keer te scoren en geen enkel doelpunt tegen te krijgen is tekenend voor de suprematie van de Spaanse jongelingen in Israël.

Hoewel de Azzurrini dankzij een schitterende aanname en dito stift van Ciro Immobile na tien minuten nog wel een weerwoord hadden geboden op de vroege openingstreffer van Thiago en tien minuten voor tijd nog wat terugdeden via een rake schuiver van Jong Oranje-beul Fabio Borini (4-2), was Spanje ook in het laatste duel van het Jeugd-EK veel te sterk voor zijn opponent.

CombinatievoetbalMet snel en kort combinatievoetbal, dat opvallend veel gelijkenissen vertoonde met dat van de al even onverslaanbare A-ploeg, tikte Spanje zich naar de tweede EK-zege op rij. Thiago beslechtte het pleit al voor rust door na zijn rake kopbal van de zesde minuut in de 31ste en de 38ste nogmaals te scoren. Eerst rondde hij af na een voorzet van Koke, vervolgens benutte hij een penalty.

In de tweede helft kreeg Spanje nog voldoende mogelijkheden de score uit te breiden. Uiteindelijk gebeurde dat alleen nog door toedoen van Isco, die zich op de topscorerslijst naast Thiago schoot door vanaf de stip zijn derde treffer van het toernooi te maken. Dat zij het podium met ploeggenoot en EK-topscorer Álvaro Morata (vier goals) vervolmaken onderstreept de Europese titel van Spanje nog maar eens.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.