Mangia: 'Italië speelde geweldig, iedereen was briljant'

Devis Mangia erkende na de 1-0 overwinning op Jong Oranje dat zijn ploeg vooral uitblonk in defensief opzicht. Dat het elftal van bondscoach Cor Pot de dominantere van de twee ploegen was, daar hadden de Italianen geen boodschap aan.

'Italië speelde geweldig. We hadden het moeilijk tegen een ploeg met meer ervaring, maar we gaven niet op. In de tweede helft stonden we beter en was er meer evenwicht in het team', vertelde Mangia na afloop aan Rai Sport.

'Nederland speelde overduidelijk met een andere tactiek, met een middenvelder vlak voor hun defensie, dat bracht ons in moeilijkheden. We hadden in balbezit weinig tijd en konden nauwelijks druk zetten. Dat veranderde in de tweede helft, toen we meer zekerheid inbouwden in onze passing.'

Dat Italië in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden op het toernooi veel minder aan aanvallen toekwam, vond Mangia niet belangrijk. 'Dat interesseert me totaal niet. Iedereen was briljant, werkte hard en de verdediging speelde een fantastische wedstrijd. We hebben gedurende het toernooi goed voetbal laten zien en nu toonden we aan dat we ook met moeilijke situaties om kunnen gaan.' Doelpuntenmaker Fabio Borini (foto) eindigde de wedstrijd met kramp, nadat hij bij zijn club Liverpool een groot deel van het seizoen aan de kant had gestaan met eerst een gebroken middenvoetsbeentje en later een schouderblessure. 'Mangia heeft er goed aan gedaan om geduld te hebben met mij. Ik wilde graag bewijzen dat ik in staat was om sterker te worden na een moeilijk seizoen.'

'Van tevoren had ik al het gevoel dat de wedstrijd zo zou lopen. Dat uitgerekend ik het doelpunt maak dat ons naar de finale leidt, is erg belangrijk voor me', vervolgde Borini, die Mike van der Hoorn te slim af was bij zijn goal. 'Ik ben erg blij voor mezelf, maar vooral voor mijn ploeggenoten. Dat we na rust van tactiek veranderden bracht ons terug in de wedstrijd. We hadden onze organisatie weer op orde en dat heeft ons de overwinning opgeleverd.'

Met Jong Spanje als opponent in de finale, beseft Mangia dat het behalen van de Europese titel een lastige opgave wordt. De Spanjaarden wonnen al hun vier wedstrijden op het EK in Israël met de indrukwekkende doelcijfers van tien goals voor en nul tegen. 'Spanje speelt het beste voetbal en dat blijkt wel uit de resultaten. Zij zijn de favorieten in de finale, maar dat wil niet zeggen dat wij geen kans maken.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.