Italianen maken einde aan EK-droom van Jong Oranje

Jong Oranje is er niet in geslaagd de finale van het EK onder 21 te bereiken. Tegen Jong Italië was Nederland lang de betere ploeg, maar sloeg Fabio Borini tien minuten voor tijd toe (1-0).

Italianen maken einde aan EK-droom van Jong Oranje

Bondscoach Cor Pot greep weer terug op zijn vertrouwde namen in de basiself nadat de reserveploeg hard onderuit was gegaan in de laatste groepswedstrijd tegen Jong Spanje (0-3). Van begin af aan was duidelijk dat de gespaarde Nederlanders gretig waren tegen de Italiaanse leeftijdsgenoten.

Italië, dat als groepswinnaar de halve finales bereikte in een poule met Noorwegen, Engeland en Israël, werd flink onder druk gezet door een dominerend Nederlands team. Het krachtsverschil werd in de beginfase ook al bijna uitgedrukt op het scorebord, toen Adam Maher mocht aanleggen voor een vrije trap aan de rand van de zestien. Zijn poging krulde mooi over de muur, maar raakte de paal.

Nederland bleef in de eerste helft de betere ploeg, maar Italië liet zien levensgevaarlijk te zijn uit de counter. Na een half uur was Ciro Immobile dicht bij een treffer nadat hij knap twee verdedigers van zich af hield, maar doelman Jeroen Zoet bracht redding. Even later had Maher recht gehad op een strafschop toen hij in de zestien omver werd geduwd door Giulio Donati, maar scheidsrechter Ovidiu Hategan zag er niets in.

KansenOp slag van rust was er over en weer een aantal goede kansen. Zo zag Daley Blind zijn harde afstandsschot worden gered door Francesco Bardi, was Fabio Borini zijn tegenstander Bruno Martins Indi te snel af maar Zoet niet te slim af en bleek Maher opnieuw gevaarlijk uit een standaardsituatie; de AZ'er zag zijn poging echter rakelings naast gaan.

In de tweede helft liet Jong Oranje het na om echt gevaarlijk te worden voor het doel van de Italianen. De onzichtbare Ola John werd naar de kant gehaald voor Memphis Depay, maar ook hij kon geen potten breken. Een grote tegenvaller was het uitvallen van Stefan de Vrij, die een spierblessure opliep en niet meer verder kon.

Een kwartier voor tijd werd Mike van der Hoorn binnen de lijnen gebracht als vervanger van de Feyenoorder. Van der Hoorn werd uiteindelijk de schlemiel. Bij een van zijn eerste verdedigende acties stapte hij verkeerd in bij Fabio Borini, die vervolgens kon wegdraaien en doelman Zoet wist te passeren (1-0).

Pot ging vervolgens alles of niets spelen en bracht met Leroy Fer nog lengte binnen de lijnen. De Italianen gingen achterover leunen en weerstonden de druk van de Nederlanders, die ondanks een licht overwicht hierdoor strandden in de halve finales.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen