Succescoach Hiddink zonder prijzen weg bij FC Anzhi

Guus Hiddink is na anderhalf jaar opgestapt als trainer van FC Anzhi. In die periode won de club uit Dagestan geen enkele prijs. Van de 62 duels onder zijn leiding werd ruim de helft gewonnen.

Succescoach Hiddink zonder prijzen weg bij FC Anzhi

Op 17 februari 2012 werd Hiddink gecontracteerd. Hij benadrukt dat geld niet doorslaggevend was in zijn keuze voor Anzhi. 'Ik spreek niet over bedragen', aldus Hiddink. 'Het mag duidelijk zijn, dat ik op mijn 65ste mijn pensioen niet meer hoef veilig te stellen en dus dat het niet in eerste instantie om geld gaat.'

'Ik kan ook jeu-de-boules gaan spelen, of gaan kaarten, maar ik vind het gewoon nog heerlijk om met jonge mensen te werken. En dat kan ik hier. Daarnaast zie ik natuurlijk een sportieve uitdaging in het proberen deze club omhoog te krijgen op de ranglijst.'

De in 1991 opgerichte club eindigde in 2011 op de achtste plaats in de Russische Premjer Liga en onder leiding van Hiddink werd FC Anzhi vijfde in de kampioenscompetitie, waar de beste acht ploegen aan deelnamen. Daardoor plaatste het zich voor de Europa League.

In het seizoen 2012/13 werd FC Anzhi door Newcastle United uitgeschakeld in de achtste finales van de Europa League. In de competitie eindigde de ploeg van Hiddink op de derde plaats, met elf punten achterstand op landskampioen CSKA Moskou. Zenit Sint-Petersburg, dat zich als nummer twee plaatste voor de voorronde van de Champions League, had negen punten meer. In het bekertoernooi bereikte FC Anzhi de finale, maar deze werd na strafschoppen verloren van CSKA.

In het nieuwe seizoen is plaatsing voor de Champions League het doel en geeft FC Anzhi ruim vijftig miljoen euro uit aan de komst van onder anderen Aleksandr Kokorin (Dinamo Moskou) en Igor Denisov (Zenit Sint-Petersburg). Eerder werden Samuel Eto'o en Willian al voor veel geld naar Dagestan gehaald.

Maar Hiddink kent een valse start. Na de 2-2 vorige week zondag thuis tegen Lokomotiv Moskou, was Dinamo Moskou vrijdag met 2-1 te sterk. Andrei Voronin zorgde in de zesde minuut van de blessuretijd uit een strafschop voor de 2-1 eindstand. Tegen Lokomotiv , kreeg juist FC Anzhi in de extra tijd een uitgelezen kans op de winst. Samuel Eto'o miste toen echter een penalty.

FC Anzhi gaat nu verder onder leiding van René Meulensteen, die eind juni door Hiddink bij de club werd gehaald. De mogelijkheid samen te werken met Hiddink beschouwde Meulensteen als een mooie kans. 'Hij heeft me persoonlijk gevraagd. Ik voelde me zeer vereerd. Hij vertelde dat hij hetzelfde had. Ik verheug me er op.' <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen