Succes van Nederland kost Kuipers WK-finale

Reacties

De halve finaleplaats van Oranje betekent dat arbiter Björn Kuipers niet de finale van het WK zal leiden. De scheidsrechterscommissie van de FIFA had de Oldenzaler graag achter de hand gehouden voor de eindstrijd.

Succes van Nederland kost Kuipers WK-finale

Maar het merendeel van de FIFA bestuursleden vond dat scheidsrechters uit de landen van de vier halvefinalisten niet meer in actie mogen komen.

Kuipers kan bogen op drie goede duels op het WK. Zijn openingswedstrijd op het WK tussen Engeland en Italië leverde hem bijzonder positieve kritieken op, zijn optredens bij Frankrijk-Zwitserland en Colombia-Uruguay waren ook ruim voldoende.

Finale
Bronnen rond de arbitrage bevestigen dat de FIFA Kuipers tot het laatste moment in het toernooi wilde houden, maar de meningen waren verdeeld door de aanwezigheid van Oranje in het toernooi. De scheidsrechterscommissie onder leiding van ex-toparbiter Massimo Busacca wilde Kuipers (maar ook de Argentijn Nestor Pitana, de Braziliaan Sandro Ricci en de Duitser Felix Brych) graag in het toernooi houden voor als hun land de finale niet bereikt. Het merendeel van de FIFA-bestuursleden hield echter vast aan de doorgaans uitgevoerde theorie dat arbiters uit de landen van de halvefinalisten naar huis moeten.

Howard Webb is nu wel degelijk een serieuze finalekandidaat. De Brit leidde pas twee duels dit WK, maar toonde met name bij Brazilië-Chili aan in goede vorm te verkeren. Hij ontving lovende kritieken op zijn leiding, waar andere scheidsrechters (de Japanner Nishimura en de Spanjaard Velasco Carballo) zich nogal pro-Brazilië opstelden. Naast Webb zijn er nog een aantal potentiële finale-arbiters die geen belangen hebben in de slotfase van het toernooi: de Zweed Jonas Eriksson, de Amerikaan Mark Geiger, de Italiaan Nicola Rizzoli, de Portugees Pedro Proenca en de Oezbeek Ravshan Irmatov.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.