Sublieme Kane leidt Tottenham naar de tweede plaats

Tottenham Hotspur dendert door in de Premier League. De eenvoudige 4-0 winst op West Bromwich Albion van zaterdag betekende de zesde overwinning op rij. Spits Harry Kane was met een hattrick de gevierde man.

Manager Mauricio Pochettino deed net als in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Chelsea geen beroep op Vincent Janssen, die op de tribune plaatsnam. Zonder hem kende Spurs geen moeite met scoren. Al na twaalf minuten zorgde Kane voor 1-0 na een steekpass van Christian Eriksen. Het betekende zijn zestigste treffer voor Spurs in zijn loopbaan. Hij kreeg dat het snelst voor elkaar, namelijk in 99 duels.

Een kwartier later vuurde Eriksen op doel en belandde de bal via Gareth McAuley van West Brom in het doel. De 2-0 ruststand viel nog laag uit voor de thuisploeg, die de wedstrijd volledig onder controle had en kansen kreeg op meer. Zo schoot Dele Alli raak, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Later bracht doelman Ben Foster redding op een poging van Kane.

Even leek het erop dat er in de tweede helft niet meer gescoord ging worden, maar dat voorkwam Kane. Eerst schoot hij raak op aangeven van Kyle Walker en vijf minuten later scoorde hij weer na een slim wippertje van Alli: een hattrick. Kane staat nu op dertien treffers uit zeventien Premier League-duels, één minder dan Chelsea-spits Diego Costa. Daarnaast heeft Kane de meeste hattricks voor Spurs op zijn naam staan (drie), samen met Robbie Keane en Jermain Defoe.

Tottenham, waar Jan Vertonghen in de tweede helft uitviel met een blessure, klimt door de zege naar de tweede plaats in de Premier League en heeft 45 punten. Liverpool heeft een punt minder, maar kan zondag stijgen als het wint op bezoek bij Manchester United. Manchester City kan op gelijke hoogte komen met Spurs als het drie punten pakt bij Everton.