Strootman-loos AS Roma geeft zege weg tegen Austria Wien

AS Roma heeft verzuimd om de koppositie te pakken in Groep E van de Europa League. Austria Wien kwam in de slotfase langszij. Anderlecht deelde de punten met FSV Mainz 05, terwijl RC Genk won van Athletic de Bilbao.

AS Roma - Austria Wien 3-3
Bij de Romeinse club keek Kevin Strootman vanaf de bank toe. De middenvelder was hersteld van een rugblessure, maar werd niet gebruikt door trainer Luciano Spalletti. De bezoekers kwamen uit een snelle counter op 0-1 via Raphael Holzhauser. Drie minuten later zette Stephan El Shaarawy Roma al op 1-1. De aanvaller tikte een prachtige pass van Gerson over doelman Robert Almer, die even later geblesseerd het veld moest verlaten.

Zijn vervanger, Osman Hadzikic, kreeg ook een tegentreffer te verwerken toen El Shaarawy op aangeven van Francesco Totti voor zijn tweede goal zorgde. Na rust zorgde Totti, die zijn honderste Europese wedstrijd speelde, weer voor een assist. Alessandro Florenzi werkte de voorzet van de Roma-legende hard in het doel: 3-1.

In de slotfase kwamen de bezoekers binnen drie minuten op gelijke hoogte door doelpunten van Dominik Prokop en Olarenwaju Kayode. Roma en Austria Wien staan samen bovenaan in Groep E met allebei vijf punten. Astra Giurgiu, dat won van Viktoria Plzen volgt met drie punten. Plzen heeft maar twee punten.

FSV Mainz 05 - Anderlecht 1-1
Anderlecht en FSV Mainz 05 schoten weinig op met het gelijkspel in Groep C. Bram Nuytinck begon in de basis bij de Belgen. Mainz kreeg al vroeg een buitenkans op de openingstreffer na een domme overtreding van routinier Olivier Deschacht op Pablo De Blasis. Yunus Malli schoot raak vanaf de stip. In de tweede helft bracht Lukasz Teodorczyk Anderlecht op gelijke hoogte. De Poolse aanvaller kopte een voorzet van Sofiane Hanni tegen de touwen. Anderlecht en Mainz zien Saint-Étienne na de 1-0 winst op Qabala op gelijke hoogte komen. De drie clubs hebben allemaal vijf punten.

RC Genk - Athletic Bilbao 2-0
In Groep F heeft RC Genk geprofiteerd van het gelijkspel tussen Sassuolo en Rapid Wien (1-1). De Belgische club, met Marco Bizot op doel, won zelf met 2-0 van Athletic de Bilbao en staat met zes punten bovenaan. Vlak voor rust zette Jakub Brabec de thuisploeg op 1-0. Doelman Iago Herrerin verwerkte een schot van Leon Bailey slecht, waardoor de Tsjechische verdediger binnen kon tikken. In de slotfase maakte Wilfred Ndidi een einde aan de onzekerheid. Sassuolo en Rapid Wien hebben allebei twee punten, terwijl Bilbao op drie blijft steken.

Young Boys - APOEL Nicosia 3-1
APOEL Nicosia, met Boy Waterman onder de lat, kon in Groep B niet lang genieten van de voorsprong tegen Young Boys. Kort nadat Georgios Efrem de Cyprioten met een stiftje op 0-1 had gezet, zorgde Guillaume Hoarau met een intikker voor de gelijkmaker. Na rust veroorzaakte invaller Giorgios Merkis direct een strafschop. Waterman stopte de inzet van Hoarau aanvankelijk, maar de aanvaller schoot in de rebound wel raak.

Later was Hoarau in een herkansing wel succesvol toen hij na 82 minuten een penalty benutte. APOEL ziet Olympiakos na de 4-1 zege op FC Astana de eerste plaats grijpen met zes punten. De ploeg van Waterman staat tweede met evenveel punten, maar een slechter doelsaldo.