Bizot de schlemiel in Wenen, Letschert kan juichen

Voor de Nederlandse RC Genk-goalie Marco Bizot is de Europa League uitermate onfortuinlijk begonnen. Timo Letschert kende met Sassuolo wel een mooie avond.

Rapid Wien – RC Genk 3-2
Marco Bizot beleefde in het doel van RC Genk een beroerde start van Groep F. De Nederlandse goalie werd de schlemiel van de avond door de derde treffer van Rapid Wien na een uur. Bizot trapte onder de bal door na een terugspeelbal van Omar Colley. De doelman trof geen blaam aangezien de bal door een polletje onverwachts omhoog was geschoten.

Deze ongelukkige actie was des te pijnlijker voor Bizot en RC Genk, omdat Rapid Wien aan deze derde treffer de zege dankte. Leon Bailey had de Belgische gasten nog wel op een voorsprong gezet, maar drie Oostenrijkse goals in een tijdsbestek van tien minuten bleken voor Genk fataal. De 3-2 van Bailey in de slotfase kwam te laat om een nederlaag te voorkomen.

Sassuolo – Athletic de Bilbao 3-0
Sassuolo maakte zijn Europa League-debuut tegen het in Europa doorgewinterde Athletic de Bilbao, maar bleef relatief eenvoudig overeind in het eerste duel in Groep F. Timo Letschert had tijdens zijn basisdebuut zelfs de kans de score te openen, maar de als linksback gestarte verdediger verprutste die mogelijkheid terwijl er ook goede afspeelmogelijkheden waren. Sassuolo-sluitpost Andrea Consigli hoefde aan de andere kant pas vlak voor rust in actie te komen bij een afstandsschot van Beñat.

Mede dankzij deze goal van Gregoire Defrel won Sassuolo verrassend van Athletic de Bilbao.

Met Artiz Aduriz na rust als invaller probeerde Bilbao meteen door te pakken in de tweede helft, maar het was Sassuolo dat de score opende. Rechtsback Pol Lirola plaatste de bal in de verre hoek na een prachtige actie. In het laatste kwartier stelde de Serie A-club de verrassende zege veilig doordat Gregoire Defrel een foute terugspeelbal van Mikel San José afstrafte en Matteo Politano's schot door een woud van Baskische benen achter Iago Herrerín belandde.

Viktoria Plzen – AS Roma 1-1
Zonder de gespaarde Kevin Strootman begon AS Roma uitstekend in Tsjechië. Na de rake penalty van Diego Perotti zakte de ploeg van trainer Luciano Spalletti echter ver weg. Door een fout van doelman Alisson stond het zeven minuten later alweer gelijk door een kopbal van Marek Bakos. Het betekende dat Roma in slechts een van zijn laatste 33 Europese duels de nul hield.

Alisson voorkwam vervolgens erger toen Viktoria Plzen het heft in handen nam, terwijl Radja Nainggolan de lat raakte. Ook met Edin Dzeko na rust en Francesco Totti en Alessandro Florenzi in de 72ste minuut als invaller kon Roma niet nogmaals de leiding nemen. De Romeinen speelden enkele aanvallen echter niet goed uit. Elders in Groep E won Austria Wien met 3-2 van Astra Giurgiu.

Anderlecht – FK Qabala 3-1
Bram Nuytinck is met Anderlecht in Groep C begonnen met een overwinning op FK Qabala. Maar helemaal tevreden zal de verdediger niet terugkijken op zijn optreden in de Europa League. In de negentiende minuut ging hij in de fout bij een voorzet van Ruslan Gurbanov. Bagaliy Dabo profiteerde dankbaar en maakte zo de achterstand ongedaan. Lukasz Teodorczyk had Anderlecht zes minuten eerder op voorsprong gezet.

Nuytinck kon na 45 minuten al enigszins opgelucht de kleedkamer opzoeken. Dankzij een eigen doelpunt van Rafael Santos ging Anderlecht met een 2-1 stand rusten. In de 77ste minuut zorgde invaller Diego Capel voor de bevrijdende derde Brusselse treffer.

APOEL Nicosia – Astana 2-1
APOEL Nicosia heeft met moeite de eerste drie punten binnengehaald in Groep B. De Cyprioten stelden in de tweede helft orde op zaken tegen Astana, dat op slag van rust de ban had gebroken via Nemanja Maksimov. In het laatste kwartier zorgde Vinicius voor de gelijkmaker, waarna Igor de Camargo kort voor het laatste fluitsignaal het APOEL van keeper Boy Waterman aan de zege hielp.