AZ beleeft dramatische Europese avond tegen Dundalk

Reacties

Dundalk heeft AZ een uitermate treurige start van de Europa League bezorgd (1-1). De late Ierse gelijkmaker vergrootte de Alkmaarse pijn over de ernstige blessure van Stijn Wuytens.

AZ beleeft dramatische Europese avond tegen Dundalk

AZ-trainer John van den Brom was vooraf gepikeerd toen er schamper werd gedaan over de semiprofs van Dundalk. 'Zij zijn koploper in Ierland en hebben bijna de Champions League gehaald', waarschuwde de coach voor onderschatting van de op papier zwakste ploeg in Groep D, waartoe ook Zenit Sint-Petersburg en Maccabi Tel Aviv behoren.

De woorden van Van den Brom leken ook bestemd voor zijn eigen spelers. De eerste kans was er nog wel voor AZ. Maar nadat Alireza Jahanbakskh na anderhalve minuut tegen de paal had geschoten, was het Dundalk dat de kansen kreeg om de slordigheden van de thuisploeg af te straffen.

AZ-keeper Sergio Rochet werd op de proef gesteld door onder anderen David MacMillan, Dane Massey en Daryl Horgan. Zijn Ierse collega Gary Rogers bleef het werk bespaard. Op slag van rust leek hij toch te zijn geklopt. Maar tot (terechte) Alkmaarse woede werd het doelpunt afgekeurd. Fred Friday, die de bal binnenschoot uit rebound, stond geen buitenspel op het moment dat Derrick Luckassen van afstand schoot.  

Fred Friday juicht op slag van rust te vroeg. Zijn treffer wordt afgekeurd.
Fred Friday juicht op slag van rust te vroeg. Zijn treffer wordt afgekeurd.

De Alkmaarse onvrede over de arbitrale beslissing was mede ingegeven door de frustratie over het verloop van de eerste helft. Na rust kwam AZ iets beter voor de dag. De dreiging via Ron Vlaar en Luckassen was een teken van herstel.

Na een uur kreeg AZ de openingstreffer in de schoot geworpen. Bij een lange bal van Rens van Eijden ging keeper Rogers in de fout. In plaats van de bal raakte de goalie het hoofd van Wuytens, via wiens lichaam de bal in het Ierse doel rolde.

Maar van vreugde over de goal was geen sprake. De angst in de ogen van de Alkmaarse spelers vertelde het verhaal over de Belgische middenvelder, die uiteindelijk per brancard van het veld moest. Vanuit de catacomben kwam het bericht dat Wuytens weer bij kennis was. Bij het incident had hij zijn tong ingeslikt.

Het voorval beheerste de wedstrijd. Mede door de rode kaart voor middenvelder Stephen O'Donnell kreeg AZ de kans de punten veilig te stellen via Dabney dos Santos en Luckassen. De Noord-Hollanders verzuimden dat. Ciaran Kilduff zorgde voor kort voor het einde van de reguliere speeltijd voor een dramatische sluitstuk op een dramatische avond in Alkmaar: 1-1.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.