Stoomwals en gangmaker Müller laat ster Ronaldo verbleken

Reacties

Maandag werd eens te meer duidelijk dat schitteren op een WK niet voor iedereen is weggelegd. Waar de stralende ster van Cristiano Ronaldo voor de zoveelste keer verbleekte op een eindtoernooi, eiste Thomas Müller net als vier jaar geleden een hoofdrol als onmiskenbaar epicentrum van een wervelende Duitse voetbalmachine.

Stoomwals en gangmaker Müller laat ster Ronaldo verbleken

Ronaldo uitte voorafgaand aan de kraker nog de hoop Duitsland nu eindelijk eens te verslaan op een groot toernooi. Opnieuw kon de Portugese vedette een nederlaag tegen Die Mannschaft niet voorkomen. Dankzij drie goals van Müller kregen de Duitse zeges op het WK 2006 (3-1), het EK 2008 (3-2) en het EK 2012 (1-0) een ongekend vervolg in Salvador: 4-0.

Het contrast tussen de twee aanvalsleiders was kenmerkend. Naar mate het duel vorderde droop de wanhoop en de frustratie meer en meer van het gezicht van Ronaldo af, terwijl Müller ondanks zijn glorieuze drieklapper het toonbeeld van werklust en onverzettelijkheid bleef. Het zorgde in buitenlandse media voor ontelbaar veel loftuitingen.

Cristiano Ronaldo kan vooralsnog alleen maar dromen van een hoofdrol op een WK á la Thomas Müller.
Cristiano Ronaldo kan vooralsnog alleen maar dromen van een hoofdrol op een WK á la Thomas Müller.

'Ronaldo had een plaats op de eerste rang op het moment dat een andere speler de show stal: Thomas Müller, een man die je eerder voor schoenenverkoper zou aanzien dan de beste speler van de Duitse ploeg', schreef The Washington Post over de confrontatie tussen de twee tegenpolen. The New York Times sloot zich daarbij aan. 'Müller staat tijdens het WK op zoals Ronaldo nimmer gedaan heeft.' El Mundo Deportivo vatte het eveneens treffend samen: 'Müller gumt CR7 uit.' 'Hij was de hamer die Portugal verwoestte, de stoomwals waarmee Duitsland het Portugal van Ronaldo verpletterde', stelt Marca.

Ronaldo, in januari nog uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar, kan op het mondiale podium maar geen indruk maken. De 29-jarige superspits is alweer bezig aan zijn derde WK en speelde inmiddels elf duels op mondiale eindronden. Een magere productie van twee goals en één assist is het resultaat. Onverstelbaar eigenlijk, aangezien Ronaldo de afgelopen vijf seizoenen namens Real Madrid alleen in competitieverband al 177 keer trefzeker was.

Müller kan in clubverband – sinds zijn debuut voor Bayern staat zijn teller op slechts 99 goals - bij lange na niet tippen aan Ronaldo's statistieken. Zodra Müller het WK-podium betreedt regent het echter doelpunten. Met acht treffers en drie assists drukte hij zowel in 2010 als tijdens het huidige WK zijn stempel op de Duitse ploeg. Van alle spelers die in Brazilië actief zijn was alleen Miroslav Klose met veertien goals en twee assists productiever (zie onder).

Thomas Müller, hier met Sami Khedira en Mario Götze, geldt als gangmaker in de Duitse ploeg.
Thomas Müller, hier met Sami Khedira en Mario Götze, geldt als gangmaker in de Duitse ploeg.

Dat Müller de kunst van het uitblinken op een WK als geen ander verstaat werd nog maar eens onderstreept door Mario Götze. 'Thomas speelde uitstekend, er zijn slechtere manieren om aan een toernooi te beginnen', vertelde de grijnzende Götze na afloop aan FIFA.com. 'Hij is een speler van topkwaliteit, dat hebben we weer kunnen zien. Voor het doel is hij dodelijk en kan hij scoren vanuit het niets. Die kwaliteit is vaak doorslaggevend, zeker op een WK.'

En, zo blijkt uit de statistieken, die kwaliteit is veel Duitse spitsen gegeven. Want Müller schaarde zich met zijn drie doelpunten in één rij met vijf landgenoten: Edmund Conen (WK 1934), Max Morlock (WK '54), Gerd Müller (twee keer op WK '70), Karl-Heinz Rummenigge (WK '82), en Klose (WK 2002). Ook op de topscorerslijst aller tijden hoort de multifunctionele motor van de Duitse ploeg inmiddels bij de allergrootsten op een WK. Net als Guillermo Stábile, Leônidas, Ademir, Oscar Míguez, Rivaldo, Rudi Völler en Diego Maradona staat zijn WK-teller nu op acht treffers. Slechts zestien spelers scoorden vaker in de WK-historie.

En volgens Andreas Kopke, als doelman Europees kampioen met Duitsland in 1996 en nu keeperstrainer van Die Mannschaft, gaat er meer schuil in de 24-jarige ontdekking van Louis van Gaal. 'Voor de sfeer in de ploeg is Thomas enorm belangrijk. Juist als de spanning hoog oploopt blijft hij lachen, zowel op het veld als vlak voor de wedstrijd in de kleedkamer. Hij is de absolute gangmaker van deze groep en ongelooflijk belangrijk voor ons spel. Dat heeft hij tegen Portugal andermaal aangetoond.' (Tim Vos)

MVP-lijst van op WK 2014 actieve spelers
Speler Duels Goals Assists Totaal
1. Miroslav Klose (Dui) 19 14 2 16
2. Thomas Müller (Dui) 7 8 3 11
3. David Villa (Spa) 11 8 1 9
4. Wesley Sneijder (Ned) 12 5 3 8
5. Bastian Schweinsteiger (Dui) 14 2 6 8
6. Diego Forlán (Uru) 9 6 1 7
7. Lukas Podolski (Dui) 13 5 2 7
8. Arjen Robben (Ned) 9 5 1 6
9. Asamoah Gyan (Gha) 9 4 2 6
10. Gonzalo Higuaín (Arg) 5 4 1 5
11. Robin van Persie (Ned) 12 4 1 5
12. Luis Suarez (Uru) 6 3 2 5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.