Ronaldo: 'Niet topfit, maar fit genoeg om van waarde te zijn'

Reacties

Cristiano Ronaldo krijgt maandagavond om 18.00 uur opnieuw een kans om zich te bewijzen op het hoogste podium. De inmiddels 29-jarige sterspeler van Portugal en Real Madrid blonk nog nimmer echt uit op een WK- of EK-eindronde en verloor mede daardoor al drie keer van Duitsland op een groot toernooi. Zijn fysieke gestel werkt echter niet geheel mee.

Ronaldo: 'Niet topfit, maar fit genoeg om van waarde te zijn'

Ronaldo kampte in aanloop naar het eerste WK-duel van Portugal met problemen aan knie en dijbeen. Inmiddels heeft de Wereldvoetballer van het Jaar de volledige training hervat, maar topfit is hij nog niet. 'Ik wilde 110 procent fit zijn, maar dat is niet gelukt. Maar ik ben wel honderd procent fit, dat is genoeg om het team te kunnen helpen', vertelde de Portugese captain in aanloop naar de kraker.

Ronaldo speelde jarenlang onafgebroken zonder fysieke ongemakken, met indrukwekkende seizoenstotalen als resultaat. Zelfs nu het even tegenzit, voelt hij geen extra druk. 'Sinds ik voetbal heb ik geen enkele wedstrijd gespeeld zonder pijntjes. Het hoort bij het vak. Of ik iets te bewijzen heb? Daar heb ik niets op te zeggen. Ik steek momenteel in misschien wel de beste vorm uit mijn carrière, maar op dit WK zijn er op papier betere teams dan Portugal.'

Op het eerste oog is Duitsland daar één van. Zeker gezien de recente onderlinge historie staat Die Mannschaft in het rijtje titelkandidaten hoger genoteerd dan het land van Ronaldo. Op het WK 2006 (1-3), het EK 2008 (2-3) en het EK 2012 (0-1) won Duitsland telkens van Portugal. In geen van die duels scoorde Ronaldo, die op eindtoernooien sowieso nog maar weinig succesvol was.

Tijdens Duitsland - Portugal, de kwartfinale van het EK 2008, kwam Cristiano Ronaldo er nauwelijks aan te pas tegen Arne Friedrich. Hier moet de Duitse verdediger wel zijn meerdere erkennen in de Portugees, die Jens Lehmann echter niet zou passeren.
Tijdens Duitsland - Portugal, de kwartfinale van het EK 2008, kwam Cristiano Ronaldo er nauwelijks aan te pas tegen Arne Friedrich. Hier moet de Duitse verdediger wel zijn meerdere erkennen in de Portugees, die Jens Lehmann echter niet zou passeren.

Want hoewel Ronaldo het Europese record van Jürgen Klinsmann – scoren op zes verschillende eindtoernooien – kan evenaren met een doelpunt in Brazilië, is zijn productie voor een speler van zijn kaliber allerminst indrukwekkend. Op de WK's van 2006 en 2010 scoorde hij elk één keer, net als tijdens de Europese eindronde van 2008. De EK's van 2004 en 2012 waren met respectievelijk twee en drie goals nog het meest succesvol.

Dubbele mandekking
Volgens Arne Friedrich is er dan ook zeker een manier om de veelal ongrijpbare aanvaller te neutraliseren. De oud-international was in 2006 en 2008 selectielid toen Duitsland van Portugal won. 'Om Ronaldo uit te schakelen zijn er twee dingen heel belangrijk: je moet hem middels dubbele mandekking van twee kanten insluiten én er al meteen bovenop zitten als hij de bal krijgt. Want als hij op hoge snelheid op je afkomt, wordt het ongelooflijk lastig.'

Waar Friedrich tot slot stelt dat een goede prestatie van Portugal valt of staat met de rol van Ronaldo, ontkent de topscorer aller tijden van de Portugezen dat zelf.  'Eén speler maakt geen heel elftal. Ik kan in nog zo veel wedstrijden het verschil maken, maar je wordt pas kampioen met een goed elftal. De Portugese selectie telt weliswaar veel nieuwe spelers, maar we zijn nog altijd een uitstekende ploeg.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.