Stevens moet Hoffenheim weer Bundesliga-waardig maken

Reacties

De elfde speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Stevens moet Hoffenheim weer Bundesliga-waardig maken

De camera's kregen de afgelopen dagen uitsluitend een goed gehumeurde, lachende Huub Stevens in beeld. Voor het derde seizoen op rij is de Limburger tussentijds aangesteld om degradatie uit de Bundesliga af te wenden. VfB Stuttgart stelde hem twee keer aan als redder in nood, nu heeft 1899 Hoffenheim zijn hoop gevestigd op de Knurrer von Kerkrade. Alle principes, aanvallend verzorgd voetbal en langetermijnvisie gaan overboord bij de nummer voorlaatst voor dat ene ultieme doel: handhaving.

Natuurlijk heeft Stevens er alle vertrouwen in dat zijn nieuwste missie met succes zal worden voltooid. De spelers wat vertrouwen geven, het accent iets meer op de achterhoede leggen en een formatie is tot wonderen in staat, zo heeft de oud-trainer van onder meer Roda JC Kerkrade, Schalke 04, Hamburger SV en PSV in het recente verleden aangetoond.

Dat neemt niet weg dat 1899 Hoffenheim, dat zaterdagmiddag op bezoek moet bij 1. FC Köln, in een zeer lastige situatie verkeert. Stevens' voorganger Markus Gisdol dacht na de knappe achtste plaats in het voorbije seizoen de stijgende lijn door te trekken. Dat was alleen gerekend buiten het verlies van Roberto Firmino, die voor 41 miljoen euro werd weggeplukt door Liverpool. Vorig seizoen was de 24-jarige Braziliaan met zeven goals, tien assists en 95 (!) schoten op doel een van de meest aansprekende spelmakers van de Bundesliga. Zonder Robert ziet het er duister uit, zo stelde Bild eind september al eens vast. Want Firmino was een vitale schakel in het pressingspel dat Hoffenheim onder Gisdol speelde.

Ook captain Andreas Beck (Besiktas Istanbul), Sejad Salihovic (Guizhou Renhe, China), Anthony Modeste (1. FC Köln) en Abraham (Eintracht Frankfurt) namen vorige zomer afscheid. Met als resultaat dat er na tien speelronden slechts één zege – 1-3 op hekkensluiter FC Augsburg – werd geboekt.

Uth
Met Jonathan Schmid (SC Freiburg), Fabian Schär (FC Basel), Kevin Kuranyi (Dinamo Moskou) en Eduardo Vargas (Napoli) haalde Hoffenheim weliswaar prominente nieuwe spelers. Maar met name de Chileen Vargas, topschutter tijdens de strijd om de Copa América, stelt hevig teleur. Mark Uth scoorde vorig seizoen twintig keer namens SC Heerenveen. Maar de Bundesliga is iets anders dande Eredivisie, want de Duitse spits wacht (na twee basisplaatsen en vijf invalbeurten) nog op zijn eerste goal. Slechts de Duitse international Kevin Volland voldoet enigszins aan de verwachtingen, al mist hij dit seizoen duidelijk de aanvoer van Firmino.

'Te veel spelers hebben niet het vermogen over hun limiet te gaan, zowel hun prestaties als instelling zijn niet maximaal', aldus Hoffenheims technisch manager Alexander Rosen eerder deze maand. Markus Gisdol poogde het tij te keren door enkele malen van systeem te wisselen. Maar het zorgde alleen voor meer radeloosheid. Na de 0-1 thuisnederlaag van 1899 Hoffenheim tegen Hamburger SV van vorige week vrijdag besloot clubbaas Dietmar Hopp in te grijpen en de oefenmeester na ruim tweeënhalf jaar te ontslaan. Middenvelder Eugen Polanski had daarvoor nog vernietigende kritiek gespuid toen de ploeg uit tegen VfL Wolfsburg (4-2 verlies) binnen zeven minuten met 2-0 achterstond: 'Heel de week train je op een bepaalde manier, je maakt afspraken. En dan in de wedstrijd doen drie spelers dit, vier anderen doen dat en nog eens drie anderen doen helemaal niets. Dit is géén Bundesliga-niveau…'

Huub Stevens en Alfred Schreuder aan het werk bij Hoffenheim.
Huub Stevens en Alfred Schreuder aan het werk bij Hoffenheim.

Aan Huub Stevens de taak voor de ommezwaai te zorgen. Op het trainingsveld van Hoffenheim spraken hij en assistent-coach Alfred Schreuder de voorbije dagen vaak met spelers individueel. In de trainingsvormen kwam de elf-tegen-elf vaak aan bod; een wezenlijke verandering met Gisdol die vaker voor kleinere groepjes koos voor een partijspel. Volop is al gespeculeerd over de eventuele Mauer-Taktik die Stevens gaat hanteren om op bezoek bij zijn voormalige werkgever 1. FC Köln tot een goed resultaat te komen.

'Het lastige is dat deze selectie niet gewend is onderin te staan, niet is voorbereid op het spelen van degradatievoetbal', aldus Stevens. 'Maar de afgelopen dagen hebben ze een goede indruk op mij gemaakt. De spelers moeten plezier hebben. Nu is het afwachten of we voor zaterdag meteen de juiste formatie hebben gevonden. Want de selectie moet ik nog goed leren kennen.'

Programma
Eintracht Frankfurt 30-10
20:30
Bayern München
Schalke 04 31-10
15:30
FC Ingolstadt 04
FC Augsburg 31-10
15:30
FSV Mainz 05
Werder Bremen 31-10
15:30
Borussia Dortmund
1. FC Köln 31-10
15:30
1899 Hoffenheim
Hertha BSC 31-10
15:30
Borussia
Mönchengladbach
VfL Wolfsburg 31-10
18:30
Bayer Leverkusen
VfB Stuttgart 01-11
15:30
Darmstadt 98
Hamburger SV 01-11
17:30
Hannover 96
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.