Sterke reeks Chelsea, Özil evenaart landgenoot Ballack

Dinsdagavond is de 22ste editie van de Champions League van start gegaan. Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar de duels van woensdagavond (aftrap 20.45 uur).

Sterke reeks Chelsea, Özil evenaart landgenoot Ballack

● AC Milan opent het kampioenenbal tegen Celtic. De Milanezen zijn voor de zeventiende keer deelnemer aan de Champions League, alleen Manchester United (negentien keer), Barcelona, FC Porto en Real Madrid (allemaal achttien keer) deden vaker mee. De Italianen verloren slechts twee van hun zestien openingsduels (1994, Ajax 0-2) en FC Porto (1996, 2-3).

● Ajax begint zijn twaalfde Champions League-seizoen tegen Barcelona. Bojan Krkic is de meest ervaren Ajax-speler met 32 Champions League-wedstrijden. De aanvaller speelde in het verleden voor tegenstander Barcelona 26 Champions League-duels en scoorde vijf keer. Krkic is nog steeds de jongste debutant én doelpuntenmaker namens Barcelona in de Champions League.

● Napoli speelt zijn eerste CL-wedstrijd van het seizoen tegen Borussia Dortmund, de verliezend finalist van vorig seizoen. De ploeg van trainer Rafa Benitez doet voor de tweede keer mee aan de Champions League. Tijdens hun debuut twee jaar geleden reikten de Italianen tot de achtste finale waarin ze van de latere winnaar Chelsea verloren. De Azurri zijn thuis ongeslagen in de Europa Cup I/Champions League (W4, G3).

● Arsenal-aanwinst Mesut Özil kan Michael Ballack evenaren. De spelbepaler kan de tweede Duitser worden die voor vier verschillende clubs in de Champions League uitkomt. Özil speelde eerder voor Schalke 04, Werder Bremen en Real Madrid 41 duels in de Champions League. Arsenal begint het toernooi met een uitduel met Olympique Marseille. Overigens is Groep F, samen met Borussia Dortmund en Napoli, de enige groep zonder landskampioen.

● Steaua Boekarest won géén van zijn laatste zeventien Champions League-duels (V13, G4).
Dit is momenteel de langste reeks van alle clubs in de historie van het kampioenenbal. De Roemenen verloren ook hun laatste vier CL-wedstrijden, de kampioen van Roemenië heeft dus kans om bij Schalke 04 deze negatieve reeks te verbreken.

● Chelsea neemt het op tegen FC Basel. Beide ploegen stonden vorig seizoen tegenover elkaar in de halve finale van de Europa League. De Engelsen wonnen beide ontmoetingen (2-1 uit en 3-1 thuis). The Blues spelen sterk thuis in de groepsfase, getuige een reeks van 29 duels zonder verlies op Stamford Bridge (W22 G7).

● Atlético Madrid speelt zijn eerste wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg. De laatste keer dat de Madrilenen deelnamen aan de Champions League (2009/10) wonnen ze geen enkele keer (V3, G3). Sterker nog, Atlético won negen CL-duels op rij niet (een Spaans record).

● Austria Wien is de enige debutant in de Champions League. De ploeg uit Wenen is sinds Rapid Wien (2005/06) weer het eerste Oostenrijkse team wat meedoet in het miljoenentoernooi.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's