Stadio Olimpico verbindt rivalen AS Roma en Lazio nog even

Reacties

In het kader van de Maand van het Italiaanse voetbal licht VI elke dag een bijzonder stadion uit. In de rubriek Betonbak van de Dag deze keer aandacht voor Stadio Olimpico in Rome.

Stadio Olimpico verbindt rivalen AS Roma en Lazio nog even

'Dit is wat we allang willen. In een eigen stadion spelen dat we niet langer moeten delen met Lazio', vertelt AS Roma-icoon Francesco Totti in 2012 over de plannen van een nieuw stadion. Het is de vraag of hij als speler de verhuizing nog gaat halen. De verwachting is dat de Giallorossi in 2019 hun eigen nieuwbouwhuis hebben: Stadio della Roma.

Dan komt er na 66 jaar een einde aan de min of meer vreedzame samenwerking tussen de twee grote rivalen, die een paar keer per jaar elkaar in Stadio Olimpico naar het leven staan binnen de lijnen. Sinds 1953 zijn AS Roma en Lazio tot elkaar veroordeeld in het stadion dat vanaf dat jaar als Stadio dei Centomila door het leven ging vanwege de capaciteit van honderdduizend man.

Het is de tweede naam van het stadion, dat in 1960 vanwege de Olympische Spelen in Rome wordt omgedoopt tot het huidige Stadio Olimpico. In 1930 was het onder de naam Stadio dei Cipressi geopend als onderdeel van een groter project, het Foro Mussolini. Het moest plaats bieden aan grote manifestaties en (inter)nationale sportevenementen.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de naam van de Italiaanse dictator verwijderd en luidt de naam van het complex aan de Tiber Foro Italico. Stadio Olimpico, gebouwd tegen de hellingen van Monte Mario, is er nog steeds een van de blikvangers. Die naam staat nog steeds boven de poorten, ook als de vaste bespelers hun intrek elders hebben genomen. Dus ook als Totti zijn voetbalthuis jaren na zijn debuut in 1993 verlaat.

De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt vanaf 1 november in de winkel. Hij is ook te bestellen in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.