'Spitsenbloed' helpt Dzeko in jacht op eigen doelpuntenrecord

Reacties

AS Roma zette donderdagavond een gigantische stap richting de achtste finale van de Europa League door met liefst 0-4 te winnen bij Villarreal. Edin Dzeko was zoals altijd dit seizoen de grote man bij de Romeinen door een hattrick te maken tegen de halvefinalist van vorig seizoen.

'Spitsenbloed' helpt Dzeko in jacht op eigen doelpuntenrecord

Na ruim een uur in Estadio de la Cerámica sprint Mohamed Salah ervandoor aan de rechterkant en meteen is Dzeko op zijn hoede. De Bosnische spits scoorde in de Serie A al vier keer op aangeven van de rappe buitenspeler en ook nu krijgt hij de bal perfect teruggelegd. Met een ultieme krachtsinspanning gooit Villarreal-stopper Mateo Musacchio zijn lichaam voor de baan van het schot, maar Dzeko profiteert daarvan door de Argentijn met een fraaie lichaamsbeweging te ontwijken en droog de 0-2 binnen te schieten.

Het duo Mohamed Salah - Edin Dzeko is dit seizoen een gouden combinatie.
Het duo Mohamed Salah - Edin Dzeko is dit seizoen een gouden combinatie.

Het is typerend voor het seizoen dat Dzeko doormaakt. De dertigjarige aanvalsleider heeft een zeldzame rust voor het doel. Dat onderstreepte hij in Spanje door vervolgens ook nog de 0-3 en de 0-4 binnen te schieten. En dat tegen Villarreal, dat in de Spaanse competitie juist met afstand de minst gepasseerde defensie heeft. De halvefinalist van vorig seizoen hoefde slechts vijftien doelpunten te incasseren in 22 duels in de Primera División.

Dzeko is sowieso ongekend productief in Europees verband. In drie basisoptredens en drie invalbeurten in de Europa League scoorde de Roma-spits liefst acht keer. Daarmee komt hij op een gemiddelde van een treffer per 43 minuten. Naast topscorer van de Europa League is Dzeko ook de lijstaanvoerder van het topscorersklassement van de Serie A. Met achttien treffers deelt hij de koppositie met Gonzalo Higuaín.

Productiefste seizoenen Edin Dzeko
Seizoen Club Doelpunten
2008/09 VfL Wolfsburg 36
2009/10 VfL Wolfsburg 29
2016/17* AS Roma 28
2013/14 Manchester City 26
2011/12 Manchester City 19
2012/13 Manchester City 15

*Seizoen nog bezig

Aan die enorme scoringsdrift van de Bosnisch international lijkt geen einde te komen. Zijn laatste zeven duels in alle competities kwam hij telkens tot scoren en maakte hij in totaal tien treffers, waarmee zijn seizoenstotaal op 28 doelpunten komt. De jaargang 2016/17 is daarmee nu al zijn meest trefzekere in de afgelopen zeven jaar. Alleen in zijn glorietijd bij VfL Wolfsburg deed hij het met 29 en 36 doelpunten beter. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Dzeko zijn eigen record aan flarden schiet.

Trainer Luciano Spalletti heeft in ieder geval niets dan lof over voor zijn spits. 'Zijn eerste doelpunt was briljant, hoe hij zijn man afschudde verraadt dat hij écht spitsenbloed heeft. Hij is een geweldige speler en als hij de juiste balans weet te vinden zal hij een exceptionele speler worden', aldus de Italiaan op de clubwebsite.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.