Strootman en scorende Huntelaar halen uit in Europa League

Kevin Strootman en Klaas-Jan Huntelaar zijn nagenoeg zeker van een rol in de achtste finale van de Europa League. Zowel AS Roma als Schalke 04 won donderdagavond ruim.

PAOK Saloniki - Schalke 04 0-3
Bij Schalke 04 maakte de onlangs van een zware knieblessure herstelde Klaas-Jan Huntelaar zes minuten voor tijd pas zijn opwachting. Enkele minuten later was het al raak voor de spits. Huntelaar aarzelde geen moment toen de bal bij een vrije trap voor zijn voeten viel en scoorde. Het was zijn vijftigste doelpunt in een Europees toernooi. Broodnodig was de jubileumtreffer niet meer voor de bezoekers. Guido Burgstaller had Schalke 04 in de 27ste minuut al op voorsprong gezet uit een vrije trap, waarna Schalke 04 via Max Meyer de zege had veiliggesteld. PAOK Saloniki, in de voorronde van de Champions League eerder dit seizoen nog tegenstander van Ajax, moet in Gelsenkirchen volgende week minimaal vier keer scoren om zonder verlenging door te gaan.

Villarreal - AS Roma 0-4
Onder leiding van Danny Makkelie kreeg Villarreal het donderdagavond tegen AS Roma zwaar voor de kiezen in op papier een van de spannendste affiches van de zestiende finales. De wedstrijd begon in een hoog tempo, waarin beide ploegen weinig weggaven. Toen de storm na een half uur weer enigszins was gaan liggen, sloeg AS Roma toe: linkshalf Emerson schoot de bal met zijn chocoladebeen fraai in de verre hoek na simpel balverlies van Samuel Castillejo. Na de onderbreking ging El Submarino Amarillo op zoek naar de gelijkmaker. Nadat Cédric Bakambu een uitgelezen mogelijkheid daarop miste, liep Roma uit naar 0-4. Daarvoor was één man verantwoordelijk: Edin Dzeko zorgde er hoogstpersoonlijk met een hattrick voor dat de terugwedstrijd een formaliteit lijkt. De Capocannoniere (topschutter van de Serie A) is daardoor ook de meest productieve speler van de Europa League met negen doelpunten. Kevin Strootman stond de volledige wedstrijd binnen de lijnen.

Anderlecht - Zenit Sint-Petersburg 2-0
In Brussel werd het de avond van Frank Acheampong. De linksvoor zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Anderlecht met 2-0 zegevierde tegen Zenit Sint-Petersburg. Al na vijf minuten dook hij in een zee van vrijheid op voor het doel van Yuri Lodygin na een uitgekiende lange bal van Nicolae Stanciu. Na een half uur spelen verdubbelde hij de marge door het strafschopgebied in te dribbelen en de bal verwoestend in het dak van het doel te schieten. Omdat Anderlecht diep inzakte, zag Zenit veel van de bal. Desondanks slaagden de bezoekers er niet in om de aansluitingstreffer te maken en zich daarmee een betere uitgangspositie voor de return te verschaffen. In de slotfase was er nog een heldenrol weggelegd voor Anderlecht-doelman Rubén Martinez, die een poging van Artem Dzyuba van dichtbij pareerde.

Athletic de Bilbao - APOEL Nicosia 3-2
Het was APOEL Nicosia dat in Estadio San Mamés brutaal de leiding nam. In de 36ste minuut opende Georgios Efrem de score. Twee minuten later was het opnieuw raak, wederom dankzij de Cypriotische middenvelder. De gelijkmaker kwam Athletic toe, want APOEL had in Bilbao in principe niets te vertellen. Het overwicht werd door de thuisploeg na een uur pas omgezet in een voorsprong, met dank aan good old Aritz Aduriz. De 36-jarige spits schoot koeltjes raak in de verre hoek. Iñaki Williams leek de Basken in veilige haven te brengen in het tweeluik met de 3-1, maar Giannis Gianniotas bepaalde de eindstand in extremis op 3-2. Zo is er nog voldoende spanning voor de return op Cyprus.

Hapoel Beer Sheva - Besiktas 1-3
Als linksbuiten had Ryan Babel donderdagavond een basisplaats bij Besiktas, dat goede zaken deed in Israël. De bezoekers werden vlak voor rust op weg geholpen door William, die in eigen doel scoorde. Hapoel Beer Sheva deed via Elyaniv Barda nog wat terug, alleen dat was een spaarzaam lichtpuntje voor de thuisploeg. Besiktas liep na rust namelijk weg en heeft dankzij goals van Cenk Tosun en ex-PSV'er Atiba Hutchinson een uitstekende uitgangspositie.