Sparta verrast PEC en boekt na zes jaar weer Eredivisie-zege

Sparta Rotterdam heeft zaterdagavond gewonnen op bezoek bij PEC Zwolle (0-3). Daardoor boekte de Jupiler League-kampioen van het vorige seizoen voor het eerst in zes jaar weer een Eredivisie-zege.

Sparta was aan de rentree op het hoogste niveau begonnen met een 1-3 verliespartij op Het Kasteel tegen Ajax. PEC had het seizoen geopend met een gelijkspel tegen NEC (1-1). Vijf minuten voor rust kwam de ploeg van Ron Jans op achterstand. Loris Brogno schoot binnen na een knap hakje van Stijn Spierings. In het voorafgaande had Kingsley Ehizibue nog over geschoten bij een grote kans namens PEC.

Na rust ging PEC op jacht naar de gelijkmaker, maar bleef Sparta geregeld venijnig in de tegenstoot. Michel Breuer was uit een corner dicht bij de 0-2, maar omdat de bal net naast het doel verdween bleef het spannend. Even dacht het thuispubliek te kunnen juichen voor de 1-1 van Dirk Marcellis, maar die treffer werd terecht afgekeurd omdat Ted van de Pavert uit buitenspelpositie teruglegde.

Omdat keeper Roy Kortsmit een antwoord had op de inzet van Anass Achahbar kon Craig Goodwin de Rotterdamse weelde na een klein uur nog wat vergroten. Zijn ietwat van richting veranderde schot plofte binnen in de verre hoek: 0-2.

PEC ontketende nog wel een slotoffensief, met Hachim Mastour als invaller en debutant aan PEC-zijde, maar de ploeg van coach Alex Pastoor hield stand. Hoewel dat laatste af en toe met kunst- en vliegwerk ging, kreeg de eerste Eredivisie-zege sinds 14 februari 2010 (2-0 tegen VVV-Venlo) toch zijn beslag. Brogno (op de foto met Pastoor) maakte het feestje in de 87ste minuut met de 0-3 zelfs nog helemaal compleet.