Sparta blijft in gevarenzone ondanks vliegende start

Sparta Rotterdam heeft ondanks een uitstekende start zondag niet gewonnen van FC Groningen. De thuisploeg gaf al in de eerste helft een vroege voorsprong uit handen: 2-2. Een slotoffensief tegen tien man leverde niets meer op.

Alex Pastoor bracht met Bart Vriends, Paco van Moorsel en basisdebutant Martin Pusic drie nieuwe spelers in de ploeg ten opzichte van de nederlaag tegen Ajax van vorige week (2-0). Van Moorsel was de katalysator van de vliegende start van Sparta, dat profiteerde van de desorganisatie bij Groningen. In de achtste minuut was de middenvelder het scherpst toen Sergio Padt een inzet van Bart Vriends keerde bij een hoekschop. Een kleine tien minuten later troefde Van Moorsel verdediger Kasper Larsen simpel af en gaf Iván Calero het laatste zetje nadat Pusic de bal vernuftig verlengde met de hak.

De marge bleef niet lang in stand, met dank aan Ruben Yttergård Jenssen en scheidsrechter Allard Lindhout. Jenssen scoorde uit de rebound nadat Simon Tibbling in buitenspelpositie wegliep en op keeper Roy Kortsmit stuitte. Lindhout negeerde daarbij het vlagsignaal van zijn assistent-scheidsrechter. Na de aansluitingstreffer kwam Sparta nauwelijks meer van eigen helft af. Vlak voor rust leverde dat de gelijkmaker op toen voormalig Spartaan Mimoun Mahi bij toeval de bal ontving en knap binnenschoot via binnenkant paal.

Het moment waarop Juninho Bacuna opnieuw van het veld wordt gestuurd.

Na rust zette Groningen de jacht op de voorsprong in, maar die werd al vroeg afgebroken. Juninho Bacuna kreeg zijn derde rood van dit seizoen na een tackle met gestrekt been. Deze week werd zijn rode kaart tegen Feyenoord nog geseponeerd. Ernest Faber greep in en slachtofferde Bryan Linssen ten faveure van Tom Hiariej, maar bracht ook spits Alexander Sørloth, die koud in het veld een hoofdwond opliep en daardoor later weer naar de kant ging.

Onder aanvoering van invallers Thomas Verhaar en Mathias Pogba ging Sparta op zoek naar de winnende goal. Toch hielden de mannen van Faber stand. Padt pareerde een kopbal van Pogba in de korte hoek en pakte vlak voor tijd een punt voor Groningen met een redding op een schot van dichtbij van Van Moorsel.

Sparta stijgt door de remise naar plek vijftien en heeft daarmee evenveel punten als Go Ahead Eagles en Excelsior, die net onder de streep staan. De Rotterdammers wonnen al sinds 4 november niet meer in de Eredivisie. FC Groningen, dat op de tiende plaats blijft steken, wacht al vijf duels op een zege.