Toornstra slecht Groningse muur en bewijst gelijk van Gio

Feyenoord heeft zaterdagavond een nieuwe stap gezet richting het kampioenschap. De Rotterdammers boekten in eigen huis tegen FC Groningen de achtste Eredivisie-zege op rij: 2-0.

Voorafgaand aan het duel in De Kuip ging het maar over één man: Dirk Kuijt. De 36-jarige aanvoerder was door trainer Giovanni van Bronckhorst op de reservebank gezet ten faveure van Jens Toornstra. 'Natuurlijk was Dirk niet blij. Ze ontlopen elkaar niet veel, maar uiteindelijk moet je keuzes maken', verklaarde de Feyenoord-coach zijn keuze. Het bleek een slimme zet van de oefenmeester.

Het was namelijk Toornstra die in de 38ste minuut de score opende voor Feyenoord. De aanvallende middenvelder schoot zuiver raak in de verre hoek na fraai voorbereidend werk van Steven Berghuis. Omdat de buitenspel staande Nicolai Jørgensen van de bal af bleef, was de treffer geldig. Het had echter niet veel gescheeld of Feyenoord had op dat moment tegen een achterstand aangekeken. Ruben Jenssen miste twee minuten eerder namelijk een enorme mogelijkheid namens de bezoekers.

Het moment van de 1-0. Nicolai Jørgensen blijft van de bal af na de inzet van Toornstra, waardoor de treffer geldig is.

Het was één van de weinige momenten dat Groningen zich meldde in het strafschopgebied van Feyenoord. Trainer Ernest Faber had een bijzonder defensieve 5-4-1 formatie het veld in gestuurd en zijn ploeg duidelijk de opdracht gegeven ver in te zakken. Ook na de 1-0 van Toornstra kwam daar geen verandering in. Evengoed vond de 27-jarige middenvelder halverwege de tweede helft een gaatje in de Groningse muur. Na een zeldzaam technisch hoogstandje van Jan-Arie van der Heijden kreeg Toornstra de bal voor zijn voeten en aarzelde hij niet. Doelman Sergio Padt was kansloos bij de kiezelharde inzet van de Feyenoorder: 2-0.

Rood
Een kwartier voor tijd werd Groningen van alle hoop op een goed resultaat beroofd toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük Juninho Bacuna direct rood gaf voor een overtreding op Terence Kongolo. Van Bronckhorst bracht vervolgens Kuijt in voor Karim El Ahmadi om de wedstrijd uit te spelen. In dat restant vielen er geen doelpunten meer in De Kuip.

Door de achtste Eredivisie-zege en vijfde wedstrijd zonder tegentreffer op rij vergroot Feyenoord het gat met Ajax en PSV tot respectievelijk acht en elf punten. De nummers twee en drie moeten zondag proberen die achterstand weer te verkleinen. Ajax moet afrekenen met Sparta Rotterdam (aftrap 14.30 uur), PSV ontvangt FC Utrecht (16.45 uur).