Sparta blijft in de race voor terugkeer naar Eredivisie

Sparta Rotterdam heeft zich tegen Helmond Sport zonder problemen geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie en degradatie. Na de 4-2 zege in Noord-Brabant had Sparta op het eigen Kasteel genoeg aan een gelijkspel: 1-1.

Dat het bij rust nog 0-0 stond was eigenlijk een wonder, aangezien Sandro Calabro vijf minuten voor de onderbreking een dot van een kans miste en Helmond Sport een strafschop had moeten krijgen voor een overduidelijke handsbal van Pieter Nys.

Scheidsrechter Tom van Sichem zag het incident echter over het hoofd en moest de wedstrijd kort daarna zelfs staken door een zweepslag in een kuitspier. Vierde official Maarten Ketting verving hem na 36 minuten.

Nadat Calabro ook in de tweede helft had nagelaten te scoren uit een voorzet van Steef Nieuwendaal, schoot Toni Varela wel raak. De Kaapverdiaanse rechtsback werkte de bal in de 55ste minuut via de onderkant van de lat langs Helmond-doelman Wouter van der Steen.

Daarmee was de kans op een comeback voor Helmond wel verkeken. Emrullah Güvenc maakte tien minuten voor nog 1-1, nadat hij vlak voor rust ook al twee goede kansen had gekregen. Waar een treffer eerder in de wedstrijd nog wat teweeg had kunnen brengen, kwam die nu te laat.

Zodoende kan Sparta zich donderdag en zondag tegen de winnaar van het duel tussen Roda JC Kerkrade en De Graafschap van promotie naar de Eredivisie verzekeren. Mochten de Rotterdammers daarin slagen, dan zou het na drie seizoenen weer afscheid nemen van de Jupiler League.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.