Spanje sluit slechtste WK-deelname ooit af met winst

Reacties

De overwinning van Spanje op Australië heeft niet kunnen voorkomen dat de regerend wereldkampioen het slechtste WK ooit beleefde. In Curitiba wonnen de Spanjaarden met 0-3.

Spanje sluit slechtste WK-deelname ooit af met winst

Spanje won daarmee dit jaar slechts één van de drie groepswedstrijden, een prestatie die net zo slecht was als tijdens het WK van 1966 in Engeland en het toernooi van 1962 in Chili. Destijds had Spanje echter een beter doelsaldo dan nu: 4-5 (in 1966) en 2-3 (in 1962) om 4-7 dit jaar.

Overigens deed Spanje in 1938, 1954, 1958, 1970 en 1974 niet mee aan de mondiale eindronde. Tijdens alle andere WK's was La Furia Roja er wél bij, maar nooit presteerde het zo slecht als tijdens dit toernooi in Brazilië. Daar kon het laatste groepsduel met Australië, na nederlagen tegen Nederland (1-5) en Chili (0-2), niets meer aan veranderen.

De Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque besefte ook dat er in dat laatste duel helemaal niets meer op het spel stond, en besloot zeven wijzigingen door te voeren. De opvallendste daarvan was de entree van keeper Pepe Reina in plaats van Iker Casillas. Ook spits Diego Costa, die in zijn 126 speelminuten op dit WK niet één schot op doel wist te lossen, werd gepasseerd: voor hem speelde Fernando Torres.

Afscheid
Het waren zo’n tien minuten voor rust twee andere Spaanse nieuwkomers die voor de openingsgoal tekenden. Rechtsback Juanfran werd weggestuurd door Andrés Iniesta - die zijn honderdste interland speelde - waarna David Villa diens lage voorzet met een kunstig hakballetje tot doelpunt promoveerde. Het was voor Villa zijn 59ste goal in het shirt van Spanje en zijn negende ooit op een WK.

Daarmee sloot Villa zijn 97ste en allerlaatste interland in het Spaanse nationale elftal in stijl af. Tien minuten na de pauze haalde Del Bosque een zichtbaar geëmotioneerde Villa namelijk naar de kant, waarmee er een einde kwam aan zijn ruim negen jaar durende interlandloopbaan. Het is overigens nog maar de vraag of de middenvelders Xavi (die ook niet actie kwam), Xabi Alonso en keeper Casillas na de zomer terugkeren bij het Spaans elftal.

Iemand die dat ongetwijfeld wél zal doen, Torres, zorgde na zeventig minuten voor de beslissing. Na wederom een prachtig passje van jubilaris Iniesta schoof hij koeltjes de 0-2 binnen. Australië was voor rust al nauwelijks gevaarlijk geweest, en kon in de tweede helft helemaal niets meer uitrichten in aanvallend opzicht. Juan Mata, de vervanger van Villa, schoot in de slotfase uiteindelijk nog de 0-3 binnen, waardoor Spanje de poulefase als derde afsluit. Australië eindigt op de vierde en laatste plaats.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.