Solide defensie Ajax basis voor vierde landstitel op rij

Reacties

Ajax mag dan staan voor dominant aanvallend voetbal, maar de solide verdediging is de basis voor het succes van dit seizoen. Zondag werd de vierde opeenvolgende titel binnengesleept door met 1-1 gelijk te spelen bij Heracles Almelo (1-1). Twee exponenten van die solide basis begonnen het seizoen nog bij de beloftes. Hun geduld werd beloond.

Solide defensie Ajax basis voor vierde landstitel op rij

De Amsterdamse club heeft met 26 tegengoals met afstand de minst gepasseerde defensie in de Eredivisie. Maar het seizoen begon met beduidend minder defensieve zekerheid. In de eerste zeven wedstrijden werden er dertien treffers geïncasseerd. Die cijfers waren voor Frank de Boer aanleiding een ongebruikelijke wijziging door te voeren.

Na weken van kritiek moest Kenneth Vermeer in september plaatsmaken voor Jasper Cillessen. De wissel van doelman bleek een succesvolle ingreep getuige de statistieken. Van de 26 tegengoals heeft Vermeer in de achtenhalve duels die hem waren gegund er dertien tegen gekregen. Cillessen hield daarentegen veertien keer de nul.

De Groesbeker heeft zich ontpopt tot een stabiele allround-keeper die misschien een mindere meevoetballer is maar in essentie beter doet wat wat van een keeper wordt verlangd; ballen tegenhouden. 

Die kwaliteit heeft Cillessen mede dankzij het wankele optreden van Vermeer een compleet andere status opgeleverd. Een basisplaats op het WK lonkt voor de doelman, die afgelopen zomer nog overwoog naar Roda JC te gaan om wedstrijdritme op te doen. 'Ik besloot nog een seizoen voor mijn kans te gaan. Dat is de beste beslissing geweest.'

Jasper Cillessen en Joël Veltman samen in Oranje. Dat leek begin dit seizoen ondenkbaar.
Jasper Cillessen en Joël Veltman samen in Oranje. Dat leek begin dit seizoen ondenkbaar.

Veltman
Het opmerkelijke seizoen van de 25-jarige Cillessen vertoont parallellen met dat van Joël Veltman. De 22-jarige centrale verdediger begon in Jong Ajax om uiteindelijk zijn opmars bekroond te zien worden met een optreden bij het Nederlands elftal.

'Het moest voor mij gaan gebeuren dit seizoen. Meer speeltijd, het liefst een basisplaats', schetste hij in november in Voetbal International wat hij enkele maanden daarvoor in zijn hoofd had geprent. 

Een knieblessure hield de stap naar een basisplaats aanvankelijk nog tegen, maar het bleek slechts een tijdelijke hobbel in het seizoen van zijn doorbraak. Veltman is uitgegroeid tot een vaste waarde in de Amsterdamse hoofdmacht. En dat had hij afgelopen zomer voorgenomen. Zijn debuut in Oranje was zowel een bonus als een bevestiging van zijn nieuwe status.

Moisander
Tussen de onervaren Cillessen en Veltman is Niklas Moisander de man die met zijn 28 jaar wél over routine beschikt. Zijn partner centraal achterin maakt dankbaar gebruik van de Finse international, die het aantal schoonheidsfoutjes tot een minimum heeft beperkt.

'Het zit een beetje in ons spel. We willen situaties mooi oplossen en soms heb je dan zo’n frankdeboertje', zei Veltman. 'Maar dit seizoen is Niklas eigenlijk heel constant geworden. Als hij indribbelt, maakt hij meestal ook de juiste keuzes. Dat heeft te maken met ervaring. Op dat vlak kan ik nog veel van hem leren.'

Moisander, die in het kampioensduel ontbrak vanwege knieklachten, heeft het vertrouwen voor die rol van mentor. Hij is de twijfels voorbij die hem in 2012 bekropen of hij wel de juiste man was om de vertrokken Jan Vertonghen te vervangen. 'Niemand heeft het meer over hem. Daar ben ik echt trots op.'

Voor de Fin bewijst zijn vaste plaats bij Ajax ook zijn gelijk om in 2006 na drie jaar in de Amsterdamse beloftes te kiezen voor de toenmalige Eerstedivisionist Zwolle als vervolg van zijn carrière. Via AZ kwam hij uiteindelijk weer in de hoofdstad terecht. 'Ik heb altijd een enorme drive gehad om te slagen, ook al was daar een omweg voor nodig. Die karaktertrek is mijn redding geweest.'

Moisander mag dan niet direct uit de Amsterdamse opleiding zijn doorgebroken, hij staat model voor de huidige Ajax-defensie en misschien ook wel voor de kampioen van Nederland. Solide, zonder al te veel franje maar wél succesvol.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.