Kampioen De Boer evenaart Van Gaal en jaagt op Hiddink

Reacties

Frank de Boer is nog altijd bezig aan een vliegende start van zijn trainerscarrière. Met zijn zondag behaalde vierde landstitel op rij treedt de 43-jarige coach van Ajax toe tot een illuster Eredivisiegezelschap en schrijft hij geschiedenis in Amsterdam.

Kampioen De Boer evenaart Van Gaal en jaagt op Hiddink

Slechts twee trainers slaagden er in meer dan vier keer een club naar de Nederlandse titel te loodsen, maar De Boer is de eerste die dit vier keer op rij deed. Sowieso werd Ajax nooit eerder vier jaar achter elkaar kampioen. PSV deed dat in het verleden wél twee keer: in de periodes 1985-89 en 2004-08.

Louis van Gaal (1993-96) was een van de trainers die Ajax naar drie titels op rij leidde. 'Maar ik ben veel verder', grapte De Boer enkele weken geleden nog. 'Nee hoor, toen Louis de derde titel op rij haalde bij Ajax was hij veel verder dan ik. Ik gebruik nog steeds veel dingen die ik als speler onder hem heb geleerd.'

Later kroonde Van Gaal zich ook met AZ tot beste van Nederland (2009), waardoor de huidige Oranje-bondscoach net als De Boer op vier landstitels staat. Ook Rinus Michels werd vier keer kampioen met Ajax, waaronder drie keer op rij in de periode 1965-68. Maar Guus Hiddink is de beste trainer in de historie van de Eredivisie. In totaal pakte hij zes landstitels met PSV: in 1987, 1988, 1989, 2003, 2005 en 2006.

De Boer - die als speler ook vijf keer kampioen werd met de Amsterdammers - heeft echter nog een contract tot medio 2017 en vervolgt de jacht dus op Hiddink. 'Er is geen interesse en ik ben nog niet klaar bij Ajax. Ja, ik verwacht dat ik volgend seizoen ook hier weer trainer ben. Kampioen worden verveelt niet en opleiden en selecteren blijft harstikke leuk. Bovendien valt er nog voldoende te winnen. Het bereiken van de tweede ronde van de Champions League bijvoorbeeld. Dat is voor een club als Ajax ook winnen', liet hij zich dit seizoen al ontvallen.

In zijn eerste drieënhalf jaar slaagde De Boer nog niet in dat laatste: succes in Europa. Hij debuteerde op 8 december 2010 als Ajax-trainer in een uitduel met AC Milan (2-0 winst). Maar voor die wedstrijd was al zeker dat de Amsterdammers de groepsfase van de Champions League niet zouden overleven. Ook de drie seizoenen daarna eindigde Ajax als derde, waardoor het na de jaarwisseling - zonder succes - verder ging in de Europa League.

Daarbij heeft De Boer nog meer te winnen bij Ajax, want naast de vier landstitels won hij alleen nog de Johan Cruijff Schaal in 2013. In dat licht was de vernedering van vorige week zondag, toen PEC Zwolle met 5-1 over Ajax heen denderde, een flinke streep door de rekening van De Boer. Zelf vond de succescoach het te ver gaan om de veelbesproken finale een smet op het kampioenschap te noemen. Toch is er dus bij Ajax nog winst te boeken voor De Boer, al is het alleen maar om de jacht op Hiddink te vervolgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.