Ajax pakt vierde titel op rij dankzij punt in Almelo

Reacties

Ajax heeft zich in Almelo voor de vierde keer op rij tot landskampioen gekroond. De 33ste landstitel van de Amsterdammers was het gevolg van een allesbehalve overtuigend 1-1 gelijkspel bij Heracles, dat door dat puntje en de resultaten op de andere velden ook zeker is van handhaving.

Ajax pakt vierde titel op rij dankzij punt in Almelo

Ajax kwam na dertien minuten op schitterende wijze op voorsprong. Lasse Schöne, toch al een van de uitblinkers bij Ajax dit seizoen, schoot een vrije trap raak. De Deen kogelde de bal via de onderkant van de lat in het Almelose doel. Remko Pasveer kon in zijn laatste thuisduel voor Heracles slechts naar de bal kijken.

De treffer van Schöne bleek voor Simon Cziommer voldoende inspiratie om tot een kopie van te komen. Ook de Heracles-middenvelder krulde zijn vrije trap fraai raak. Jasper Cillessen moest lijdzaam toezien hoe de gelijkmaker op het scorebord kwam, maar had kort daarna wel een knappe redding in huis bij een grote kans voor Mark Uth.

Heracles-spelers vieren de 1-1 van Simon Cziommer.
Heracles-spelers vieren de 1-1 van Simon Cziommer.

Hoewel ook Ajax mogelijkheden kreeg om weer op voorsprong te komen - Davy Klaassen had beter moeten breedleggen toen Ajax met drie man opdook voor Pasveer - hadden de Amsterdammers het behoorlijk lastig met het gehavende Heracles. De ploeg van trainer Jan de Jonge miste vier spelers door schorsingen en drie door blessures.

Naarmate het tweede bedrijf vorderde kwam de al gememoreerde salonremise tot stand. Hoewel beide ploegen aanvankelijk nog wel aanzette – Ajax wankelde toen Cillessen een grote kans voor Mikhail Rosheuvel verijdelde en ook daarna nog enkele keren aan de bak moest – werd er niet meer gescoord. In de slotfase gebeurde wat al werd verwacht was bij een gelijke stand: de bal werd oeverloos rondgetikt. Beide ploegen geloofden het wel en was het wachten op het laatste fluitsignaal.

Omdat Ajax voor het 21ste competitieduel op rij ongeslagen bleef en een eerste nederlaag tegen Heracles sinds februari 1965 voorkwam, is het wachten op de titel voorbij. Zonder te overtuigen werd de zure nasmaak van de vernedering in de bekerfinale tegen PEC (5-1) weggespoeld en na het laatste fluitsignaal kon het feestgedruis losbarsten.

Voor Ajax, dat zich dus ook weer zeker weet van Champions League-deelname, is het de eerste keer in de historie dat vier keer op rij de titel wordt veroverd. De Boer is bovendien de eerste trainer die vier keer op rij het kampioenschap bemachtigt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.