Socios zeggen volmondig ja tegen transformatie Camp Nou

Reacties

De leden van Barcelona hebben met een overweldigende meerderheid gestemd voor de grootscheepse renovatie van Camp Nou. 37.535 van de in totaal ruim 110.000 socios brachten een stem uit en 72 procent daarvan stemde voor het plan om de Catalaanse voetbaltempel een compleet andere dimensie te geven.

Socios zeggen volmondig ja tegen transformatie Camp Nou

Voorzitter Josep Mario Bartomeu is blij dat het project 'Nou Espai Barca' groen licht kreeg. 'Dit is een grote dag voor Barcelona. De wereld kan op dagen als deze zien hoe groot Barcelona is', jubelde hij.

In februari werden de plannen van Barcelona al met veel bombarie aangekondigd. 'Het beslaat meer dan alleen een renovatie van Camp Nou, dit is het belangrijkste sportproject ter wereld', aldus vice-president Javier Faus destijds.

Door het ja-woord zal Camp Nou vanaf 2017 een grootscheepse metamorfose ondergaan, waardoor het onderkomen in 2021 de uitstraling van een hypermodern 21ste eeuws stadion zal hebben. Behalve een complete modernisatie en uitbreiding van Camp Nou naar liefst 105 duizend zitplaatsen moeten in de omgeving van het stadion (genaamd Espai Barça) een winkelcentrum, zwembaden en vijfduizend parkeerplaatsen komen.

Sneer

'Dit wordt het grootste sportcomplex binnen de grenzen van een stad. Andere steden hebben in het centrum weliswaar geweldige stadions, maar niet dit. Het complex dat wij voor ogen hebben zal geen enkele stad hebben. Londen niet, New York niet, Parijs niet, Madrid niet', luidde de verklaring van Faus, die met het noemen van de stad Madrid een gevoelige sneer uitdeelde aan aartsrivaal Real, dat eveneens ambitieuze stadionplannen heeft.

De totale investering voor de club Barcelona beslaat zeshonderd miljoen euro, waarvan 420 miljoen voor de renovatie van Camp Nou. De overige 180 miljoen euro worden gebruikt om de zogeheten Palau Blaugrana, het stadion van Barcelona waar de overige sporten in plaatsvinden, eveneens aan te pakken.

Niet alleen wordt de capaciteit middels een nieuwe derde ring uitgebreid van ruim 99 duizend toeschouwers naar 105 duizend en krijgt de beroemde voetbaltempel een modern jasje, ook wordt het zicht van de fans verbeterd door het steiler maken van de eerste ring en komt er ruim zestig jaar na de opening in 1957 eindelijk een (gedeeltelijke) overkapping.

Barcelona kan tijdens de renovatie gewoon in Camp Nou blijven voetballen. Het grootste deel van de bouwwerkzaamheden zal plaatsvinden tijdens de zomers, als er geen wedstrijden zijn. In 2021 moeten de grootschalige vernieuwingen zijn afgerond. Het is pas de tweede grootschalige verbouwing na die van begin jaren tachtig, toen het stadion werd klaargestoomd voor het WK 1982 in Spanje.

Transferverbod
Het nieuws rond het stadion komt in de week dat Barcelona een transferverbod kreeg opgelegd tot de zomer van 2015 vanwege het ontduiken van de regels aangaande buitenlandse spelers van onder de achttien jaar oud. De club kondigde al aan in beroep te gaan tegen die sanctie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.