Barça steekt Real naar de kroon met stadionplannen

Reacties

Barcelona en Real Madrid hebben weer een ander front gevonden om met elkaar de strijd aan te gaan: de bouw van een nieuwe voetbaltempel. Waar de grootmacht uit de Spaanse hoofdstad vorige week al vertelde het beste stadion ter wereld te willen bouwen, heeft de topclub uit Catalonië bekend gemaakt een geheel nieuwe dimensie te gaan geven aan Camp Nou.

Barça steekt Real naar de kroon met stadionplannen

'Het beslaat meer dan alleen een renovatie van Camp Nou, dit is het belangrijkste sportproject ter wereld, aldus vice-president Javier Faus met de uitleg over de grootscheepse metamorfose die Camp Nou vanaf 2017 moet ondergaan en waardoor het onderkomen in 2021 de uitstraling van een hypermodern 21ste-eeuws stadion zal hebben.

Vergeleken bij het concrete ontwerp dat Real Madrid vrijdag al presenteerde, staan de plannen van Barcelona nog in de kinderschoenen. Wel is duidelijk dat ook Barça geen half werk voor ogen heeft. Behalve een complete modernisatie en uitbreiding van Camp Nou naar liefst 105 duizend zitplaatsen moeten in de nabijheid van het stadion onder meer een indoor-stadion voor twaalfduizend toeschouwers, een ijshockeystadion, een winkelcentrum, zwembaden en vijfduizend parkeerplaatsen komen.

'Dit wordt het grootste sportcomplex binnen de grenzen van een stad. Andere steden hebben in het centrum weliswaar geweldige stadions, maar niet dit. Het complex dat wij voor ogen hebben zal geen enkele stad hebben. Londen niet, New York niet, Parijs niet, Madrid niet', luidde de verklaring van Faus. De totale investering kost zeshonderd miljoen euro, waarvan vierhonderd miljoen euro voor de renovatie van Camp Nou.

Dat heeft volgens Faus vooral te maken met de manier waarop architecten het nieuwe Camp Nou vorm gaan geven. Niet alleen wordt de capaciteit middels een nieuwe derde ring uitgebreid van ruim 99 duizend toeschouwers naar 105 duizend en krijgt de beroemde voetbaltempel een modern jasje, ook wordt het zicht van de fans verbeterd door het steiler maken van de eerste ring en komt er ruim zestig jaar na de opening in 1957 eindelijk een overkapping.

Barcelona kan tijdens de renovatie gewoon in Camp Nou blijven voetballen, zo liet Faus weten. Het grootste deel van de bouwwerkzaamheden zal plaatsvinden tijdens de zomers, als er geen wedstrijden zijn. In 2021 moeten de grootschalige vernieuwingen zijn afgerond. Het is pas de tweede grootschalige verbouwing na die van begin jaren tachtig, toen het stadion werd klaargestoomd voor het WK 1982 in Spanje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.