Sneijder goud waard voor Galatasaray in wintercircus

Galatasaray heeft zich ten koste van Juventus geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. In Istanbul was Wesley Sneijder de grote man door kort voor tijd de beslissende treffer binnen te schieten.

Dinsdag werd de wedstrijd gestaakt vanwege aanhoudende hagel- en sneeuwbuien. Bij de beslissende wedstrijd in Groep B van de Champions League was de stand na ruim een half uur, op het moment dat scheidsrechter Pedro Proença besloot te staken, nog 0-0. Door hagel- en sneeuwval waren de lijnen op het speelveld van de Türk Telekom Arena binnen een mum van tijd niet meer zichtbaar, waarop Proença besloot om de kleedkamers op te zoeken.

Terreinknechten probeerden met sneeuwschuivers de lijnen weer zichtbaar te maken. Het mocht allemaal niet baten, mede omdat de sneeuw gestaag bleef neerdalen op het veld. De wedstrijd werd een dag later uitgespeeld, maar weer was het speelveld nauwelijks bespeelbaar. Vooral op het middenveld was het voor beide teams moeilijk voetballen en veel mogelijkheden waren er niet te bewonderen. Claudio Marchisio kreeg vijf minuten voor rust een kansje.

In de tweede helft zorgde Paul Pogba voor het eerste wapenfeit namens de bezoekers, maar zijn schot kon eenvoudig gekeerd worden door Fernando Muslera. Wesley Sneijder probeerde het in de 54ste minuut ook van afstand en drie minuten later stond hij aan de basis van een grote kans van Didier Drogba. Gianluigi Buffon kon ternauwernood redding brengen en tot zijn opluchting kwam Burak Yilmaz net een teenlengte tekort voor de rebound.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, ook al wist Galatasaray dat het moest winnen. De thuisclub werd echter nauwelijks gevaarlijk. Tot vijf minuten voor tijd toen Sneijder zich aan het front meldde. Op aangeven van Drogba controleerde de spelmaker en schoot met rechts de bal langs Buffon, waarmee hij voor een enorme vreugdeexplosie zorgde in de Türk Telekom Arena.

Door de zege eindigt Galatasaray op de tweede plaats met zeven punten uit zes duels, één meer dan Juventus. Aangezien groepswinnaar Real Madrid dinsdagavond zijn sportieve plicht deed door te winnen op bezoek bij FC Kopenhagen (0-2) eindigen de Italianen als derde in Groep B, waardoor zij na de jaarwisseling uitkomen in de Europa League.